Ezüstéremmel tértek haza a nagyberegi teremkerékpárosok!


A nagyberegi teremkerékpárosok is részt vesznek a svájci Baarban sorra kerülő Európa-bajnokságon. A junior korosztályban három versenyzővel, egy egyéni és egy páros számban vettek részt: Zán-Fábián Panna, Szarka István és Kovács János versenyzett, s nem is akárhogyan.

Nagyon jó eredményekkel térhettünk haza, elmondhatom, hogy az eddigi legjobb szereplés volt ez! – mondta büszkén Géczy Tihamér edző. – Utoljára 2011-ben, az Ausztriában megrendezett Európa-bajnokságon lettünk bronzérmesek fiúpáros gyakorlatban. Most ugyancsak fiúpárossal remekeltünk, ám ezúttal az ezüstérmet szerezte meg Szarka István és Kovács János, megelőzve a magyarországiakat, akiktől évekkel ezelőtt ezt a sportágat átvettük. Tőlük tanultuk, s nagyszerű érzés, hogy most mi bizonyultunk jobbnak. Ráadásul nem csak páros juniorban előztük meg őket, hanem junior 1-ben is.

Gondolom, sok edzés, munka és persze kitartás előzte meg a fantasztikus eredményt…
Így van. Sokat dolgoztunk a gyerekekkel azért, hogy a mostani eredményeket hozni tudták. Szarka István például nyolcadik lett egyéniben, míg Kovács János tízedik a tizenhét versenyző közül. Az sem mellékes, hogy a gyerekek még csak most érték el a junior korhatárt: Zán Fábián Panna például 13 éves, épp Svájcban ünnepelte a születésnapját. Ezzel szemben vetélytársai 17-18 évesek voltak, ami a pontkülönbségen egyáltalán nem látszott meg, hiszen 12-ik lett, megelőzve a belgákat, a szlovákokat, a hollandokat, akik sokkal régebben kezdték a sportág elsajátítását, illetve nekik sokkal jobbak a lehetőségeik. A fiúknál is hasonló volt a helyzet: a mieink 14 évükkel épphogy bekerültek a kvalifikációba, míg a magyar srácok jövőre már az utolsó szezonjukat töltik.

Tudjuk, hogy a sportág alulfinanszírozottsága miatt nem mindig jutnak ki a kontinensviadalokra. Ki segített, hogy most ott lehessenek a tornán?
Igen, ez így igaz: csak a támogatóknak köszönhetően tudtunk részt venni a megmérettetéseken. Korábban Igor Szviscso segített, a tavalyi Eb-re való kijutásunkat a magyar konzulátus támogatta. Persze még így is sok anyagi teher nehezedik a szülők vállán. Nagy öröm számunkra, hogy az idén is voltak támogatóink, akiknek köszönhetően eljutottunk Svájcba, s mintegy köszönetképpen, nem üres kézzel jöttünk haza. Segített bennünket Brenzovics László parlamenti képviselő, Péter Csaba megyei képviselő, emellett Petruska István, a járási közigazgatási hivatal elnöke, illetve Sin József, a járási tanács elnöke.
Péter Csaba további támogatásáról biztosított, elmondta, az elkövetkezendőkben is odafigyel a csapatunkra, mindent megtesz azért, hogy minél több helyre eljussunk. Hasonló ígéretet kaptunk Brenzovics Lászlótól is. Bízom benne, hogy a képviselő urak valóban segíteni fognak, s megszűnik az állandó kiutazás-probléma.

A napokban kaptunk meghívást Belgiumba június 14-re, aminek biztosan nem tudunk eleget tenni, mert nagyon költséges az utazás, ezért nem is terveztük a részvételt. Ám a közelebbi helyszínre el szeretnénk menni, mert minél nagyobb a versenytapasztalat, annál jobb eredményeket tudnánk elérni. Emellett azt szeretnénk, ha ez a sportág nemcsak nálunk, Nagyberegen működne, hanem kiterjedne egész Kárpátaljára, sőt, a Kárpátokon túlra is.

forrás_TiszaNews