Hazamegy az IMF küldöttség


A Nemzetközi Valutaalap(IMF) küldöttsége egyeztette Kijevvel, milyen területeken kell előrelépéseket tennie a közlejövőben Ukrajnának ahhoz, hogy a pénzintézet felújítsa hitelfolyósítását az országnak – hozta nyilvánosságra csütörtökön az ukrán sajtó.

Az IMF missziója május 10. és 18. között folytatott tárgyalásokat Kijevben. Ron van Ruden, a küldöttség vezetője a megbeszélések befejezése után kiadott sajtóközleményében kijelentette, hogy Ukrajna nehéz helyzete ellenére az elmúlt év alatt jelentős előrehaladást ért el gazdaságának stabilizálásában.

Különösen fontosnak nevezte viszont azt, hogy a korrupció elleni küzdelem és a megkezdett intézményi reformok akadálytalanul folytatódjanak. Szavai szerint ennek érdekében Ukrajna vezetésének fokoznia kell erőfeszítéseit a költségvetési és pénzügyi egyensúly megőrzése, az átláthatóság, a törvényesség biztosítása érdekében, továbbá az állami vállalatok hatékonyabbá tételében.

A misszióvezető közölte, hogy

júliusban a valutaalap igazgatótanácsa értékelni fogja, milyen haladást ért el a felsorolt területeken Ukrajna.

Az ukrán pénzügyminisztérium csütörtöki közleményében kedvezőnek ítélte az IMF-küldöttséggel folytatott tárgyalásokon elért előrehaladást. A tárca rámutatott: a valutalap vezetőségének értékelésétől függ, hogy Ukrajna megkapja-e a következő hitelrészletet.

Az IMF 2015 márciusában 17,5 milliárd dolláros hitelt hagyott jóvá Ukrajna számára, amelyet négy éven át több részletben tervez folyósítani. A kölcsön első részletét – 5 milliárd dollárt – 2015. március 13-án, a második részletet – 1,7 milliárd dollárt – augusztus 4-én kapta meg Kijev.

Az IMF újabb hitelfolyósítását az elmúlt hónapokban kialakult ukrán kormányválság késleltette. A korábbi miniszterelnök, Arszenyij Jacenyuk népszerűtlensége miatt felbomlott a kormány mögötti parlamenti többségi koalíció. Hosszas tárgyalások után végül a két legnagyobb létszámú frakció, a Jacenyuk vezette Népi Front és a Petro Porosenko elnök mögötti blokk alakított új kormánytöbbséget, és április közepén hivatalba lépett az új kabinet az államfőhöz közel álló Volodimir Hrojszman miniszterelnök vezetésével.

Christine Lagarde, az IMF vezetője februárban arra figyelmeztetett, hogy a valutaalap leállíthatja Ukrajna pénzügyi támogatását, ha Kijev nem hajtja végre a beígért reformokat.

mti