Kreml: az uniópártiak az “orosz kártyára” hivatkoznak a Brexit-vitában


Az unióból való távozást ellenzők az “orosz kártyára”, valamint Vlagyimir Putyin orosz elnökre hivatkozva igyekeznek előnyre szert tenni a Nagy-Britannia EU-tagságról tartandó június 23-i népszavazás kampányában – állapította meg szerdán Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

Az orosz elnöki szóvivő egy nappal azt követően nyilatkozott erről, hogy David Cameron brit miniszterelnök úgy vélekedett: Putyin “valószínűleg boldog lenne”, ha a britek az EU-ból való kilépés mellett szavaznának.
“Azt már megszokhattuk, hogy az orosz kártya az amerikai elnökválasztási kampány bevett eszköze, de újdonság számunkra, hogy a Brexit-vitában is felhasználják az orosz tényezőt, illetve Putyin elnököt. Ez új jelenség … és ne feledjük el, hogy Putyin elnök nemegyszer beszélt arról, hogy érdekünkben áll kölcsönösen előnyös, jó partneri kapcsolatokat kialakítani az EU országaival” – jelentette ki Peszkov.

Philip Hammond brit külügyminiszter márciusban úgy nyilatkozott, hogy Oroszország az egyetlen állam, amely Nagy-Britannia távozását akarja az EU-ból. Cameron pedig korábban úgy vélekedett, hogy szerinte a putyini agresszió miatt nem időszerű az EU-t elhagyni.
A londoni orosz nagykövetség nemrég tiltakozását fejezte ki, amiért Moszkvát belekeverték egy érzelmektől fűtött vitába. Oroszország londoni képviselete emellett bejelentette: az orosz kormány nem foglal állást Nagy-Britannia helyéről az EU-ban.

Putyin – ellentétben a világ más vezető politikusaival, köztük Barack Obama amerikai elnökkel – nem foglalt nyilvánosan állást a brit EU-népszavazást övező vitában.

mti