Moldáv-magyar kulturális együttműködést írtak alá


Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériuma kultúráért felelős államtitkára és Monica Babuc, Moldova kulturális minisztere a két ország közötti kulturális munkatervet írt alá Budapesten. A program célja a magyar–moldáv kulturális együttműködés élénkítése.

A munkatervben Magyarország Moldávia figyelmébe ajánlotta a hazánk legnagyobb művészeti fesztiváljain való részvétel lehetőségét. A felek szorgalmazták az irodalmi együttműködéseket, valamint az egymás filmművészetének megismerését segítő rendezvények létrehozását.

Az aláírást megelőző találkozón Hoppál Péter államtitkár emlékeztetett arra: a magyar– moldáv együttműködés szép példája a Magyar Művészeti Akadémia hamarosan megnyíló moldáv képzőművészeti kiállítása a Pesti Vigadóban, valamint Jankovics Marcell, Orosz István és Gyulai Líviusz grafikusművészek áprilisi, kisinyovi bemutatkozása. Az államtitkár említést tett a Kisinyovban közeljövőben nyíló Herend-kiállításról és az Eminescu Színház vendégszerepléséről a budapesti Nemzeti Színházban.

Hoppál Péter a két ország közötti kulturális együttműködés kapcsán kiemelte: a magyar fél fontosnak tartja az együttműködés kiterjesztését a levéltári kutatásokra, különös tekintettel a II. világháborús hadifogoly-kutatásokra, valamint az 1956-os eseményekhez kötődő irattári anyagokra. Mint mondta, az 1956-os forradalom 60. évfordulóján kiemelten fontos a hiteles dokumentumok felkutatása és összegyűjtése.

Monica Babuc miniszter méltatta az 1956-os magyar szabadságharc emlékét és üdvözölte a moldáv kezdeményezésre létrejött kulturális együttműködési megállapodás jövőbeni bővítésének lehetőségét.

mti