Nagycsaládos gyermeknap


Első ízben, de hagyományteremtő jelleggel az elmúlt hétvégén került megrendezésre a Nagyberegi Nagycsaládos Gyermeknap. Mint azt Török Dénes, a Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesületének (KMNE) elnöke elmondta, a rendezvény helyi kezdeményezés, ami az egyesület támogatásával jöhetett létre.

Az időjárás ugyan nem igazán kedvezett a helyi iskola területén megtartott szabadtéri eseménynek, de így is több százan jöttek el, hogy részt vegyenek a sokszínű programokon. A gyerekeknek rengeteg lehetőségük volt a szórakozásra: számos kézműves sátor, játékok, trambulin, íjászat, körhinta, bábszínház, zenés előadás, ismerkedés a jurtasátorral, valamint nyeremények vártak rájuk. Amíg a kicsik elfoglalták magukat, a felnőttek sem unatkoztak, számukra érdekes előadásokat szerveztek.

Honnan jött az ötlet, hogy a faluban a nagycsaládos egyesület égisze alatt gyermeknapot tartsanak? – kérdeztük Bíró Andrást, az Együtt Nagyberegért Civil Szervezet egyik alapítóját, a nagycsaládos egyesület nagyberegi összekötőjét.
A KMNE már tavaly is hirdette, hogy helyi kezdeményezésre a településeken is szervezzenek rendezvényt. Mi belevágtunk. Bár még csak napok múlva lesz gyereknap, mi megelőlegeztük ezt az itt élő és a környékbeli gyermekeknek. Bevallom, az is közrejátszott ebben, hogy most jobban ráértek a körhintások, a kézművesek, a bábosok stb.


Milyen volt a részvételi arány?
Több mint háromszázan jöttek el, és nemcsak helyiek, sok család jött Beregszászból és a szomszédos Beregújfaluból is. Nagyberegen több mint húsz nagycsaládos él, a mienk is az, három gyermeket nevelünk, s augusztusra várjuk a negyediket. Természetesen az egy- vagy kétgyermekes családokat is szeretettel vártuk.
Mit szólnak a helyiek a kezdeményezéshez?
Csak jó visszajelzéseket kaptam, hiszen mindenki örül annak, ha valami megmozdul egy faluban. Az emberek szeretik, ha valaki szervez valamit, mi pedig örülünk, hogy ilyen nagy az érdeklődés. Bár ez csak az első ilyen rendezvényünk, de szeretnénk ebből hagyományt teremteni, és minden évben kitalálni valami pezsgést a településen.

Természetesen Török Dénes és családja is ott volt a gyermeknapon. A KMNE elnöke büszke arra, hogy hallgatva rájuk, lassan beindulnak a helyi programok is.
Korábban Mezőváriban volt hasonló alulról jövő kezdeményezés, azt szeretnénk, ha ez minél gyakoribb lenne. Mi ehhez minden támogatást megadunk. Egyébként a nagyberegiek nagyon aktívak, de elég egy ember, aki fontosnak tart egy ügyet, és elkezd szervezkedni. Itt például Bíró Andrást és említhetném.

Török Dénesék fontosnak tartják, hogy a gyerekek érezzék magukat a legjobban, és vegyenek részt a kézműves foglalkozásokon. Erre úgy buzdították őket, hogy minden egyes foglalkozás után aláírást kaptak a náluk lévő papírra, és aki mindegyiken részt vett, a délutáni sorsoláson értékes ajándékokat kapott. Érdemes volt tehát szorgoskodni a gyerkőcöknek, amit meg is tettek – lelkesen gyűjtötték az aláírásokat.

forrás_KISZÓ