USA: Homoszexuális férfit neveztek ki a védelmi minisztérium államtitkárának


Először fordul elő az Egyesült Államok történetében, hogy homoszexualitását nyíltan vállaló férfit neveztek ki a védelmi minisztériumban államtitkárnak – a szenátusi voksolást egyes amerikai sajtóorgánumok egyenesen történelminek nevezik.

A szövetségi törvényhozás felsőháza – hónapokig tartó húzódozás után – egyhangúlag szavazta meg, hogy Eric Fanning legyen a Pentagon (a védelmi minisztérium) államtitkára.

A 47 éves Eric Fanning jelölését még tavaly szeptemberben terjesztette elő Obama elnök, ám a szenátusban – egy kansasi szenátor ellenkezése miatt – mostanáig húzódott a jóváhagyás. Fanning korábban, 2013 és 2015 között a légierőért felelős helyettes államtitkár volt, 2015 óta pedig a légierőért felelős megbízott államtitkárként dolgozott. Kinevezését egyedül Pat Roberts kansasi republikánus szenátor ellenezte, de nem Fanning személye, hanem az Obama-kormány guantánamói politikája miatt. Fanning hajtotta volna végre ugyanis azt a kormányzati politikát, melynek értelmében a kansasi Fort Leavenworth bázisára akartak volna szállítani Guantánamón őrzött foglyokat.

Roberts szenátor azonban közölte: a Pentagon illetékes vezetője, Robert Work miniszterhelyettes arról tájékoztatta őt, hogy ha Obama elnök mégis megpróbálna Kansasbe szállíttatni guantánamói foglyokat, ennek végrehajtására már nem lesz elég idő elnöksége hátralévő idejében.

mti