Egy szót se szólt Salah Abdeslam a francia bíróság előtt


Bíróság elé állt, de egyelőre nem válaszolt a párizsi központi bíróság kérdéseire pénteken a tavaly november 13-i merényletek elkövetésével gyanúsított Salah Abdeslam, így gyorsan vége is szakadt az első franciaországi meghallgatásnak.

A fegyveresek által őrzött férfit pénteken helikopterrel vitték Párizsba, ahonnan autóval szállították át a főváros szívében fekvő igazságügyi palotába.
Frank Berton, Abdeslam francia ügyvédje a zártkörű ülés végén elmondta: védence a hallgatáshoz való jogára hivatkozva nem árult el részleteket a támadásokról, ugyanakkor jelezte, hogy egy másik alkalommal hajlandó lesz beszélni.

Április végén Abdeslam még késznek mutatkozott együttműködni a bírósággal. Berton szerint az állandó kamerás megfigyelés és a szigorú őrizet megviselte és megzavarta kliensét.

A vádlott a bíráknak nem árulta el, miért gondolta meg magát, és azokat az állításait sem erősítette meg, amelyeket korábban a belga hatóságok előtt tett.
Salah Abdeslam egyébként az őt elfogó belga hatóságokkal is hasonlóképpen viselkedett: először együttműködést ígért, később mégis hallgatásba burkolózott.

Abdeslamot április 27-én adták át a belga hatóságok Franciaországnak, és azóta egy szigorúan őrzött börtön biztonsági kamerák által megfigyelt magánzárkájában él Fleury-Mérogis-ban. Az európai körözési listát vezető 26 éves férfit március 18-án fogták el Brüsszelben négy hónapos hajtóvadászat után.
A nyomozók szerint Abdeslam az egyetlen életben maradt tagja annak a dzsihadista csoportnak, amely öngyilkos merényletek és lövöldözések során 130 emberrel végzett november 13-án.
A belgiumi születésű (marokkói felmenőkkel rendelkező) francia állampolgárt terrorcselekmények elkövetésével és gyilkossággal vádolják.

mti