Ukrajnában blokkolnák a nem tetsző internes oldalakat


Az ukrán kormány újra napirendre tűzte az internetes oldalak fokozottabb ellenőrzését és a kifogásolható tartalmú honlapok blokkolását szorgalmazó törvénytervezetet. A szakértők riadót fújnak, mert ennek alapján bármely a regnáló hatalom számára nem tetsző oldalt be lehet majd zárni – írja a korrespondent.

A május tizedikén beregisztrált 4629-es törvénytervezet kezdeményezője Vlagyimir Grojszman miniszterelnök. Ennek értelmében ha egy oldalra panasz érkezik, akkor az oldalt, vagy a kalóztartalmú anyagot 24 órán belül be kell zárni. A kormány azzal magyarázza ezt az intézkedést, hogy a kalóztartalmú anyagok egyre jobban terjednek a világhálón.

Újítás lenne, hogy az internetes oldalak tulajdonosainak a teljes nevét, vagy a szervezet megnevezését, a host tárhelyét, címét, elektronikus címét és telefonszámát is nyilvánosságra kell majd hozni

Amennyiben egy jogtulajdonos kifogásolható tartalmat talál, akkor követelheti annak a nevét és adatait, aki a kalóz anyagot megosztotta. Amennyiben az oldal üzemeltetője figyelmen kívül hagyja a követeléseket, akkor 8500-tól 17 ezer hrivnyáig terjedő büntetésre is számíthat, újbóli törvényszegés esetén pedig 17 ezertől 34 ezer hrivnyára.