Az orosz gazdaság alkalmazkodott a szankciókhoz a gazdaságfejlesztési miniszter szerintOroszország gazdasága teljes mértékben alkalmazkodott a nyugati szankciókhoz – jelentette ki Alekszej Uljukajev orosz gazdaságfejlesztési miniszter a Szocsiban pénteken tartott sajtótájékoztatóján.

eu-orosz-szankci

Uljukajev elmondta azt is, nagyon valószínűnek tartja, hogy az Oroszországot sújtó büntetőintézkedéseket meghosszabbítják az európai uniós országok. Ebben az esetben azonban az Oroszország által elrendelt ellenszankciók is érvényben maradnak.
A miniszter szerint a nyugati szankciók meghosszabbításának már nem lesznek makroökonómiai hatásai.

“Miközben az első időkben még hatást gyakoroltak az inflációra és az adósságtörlesztés gyorsítására, most ilyet nem tapasztalunk. A statisztika azt mutatja, hogy a tőkemozgás és az infláció is visszaállt a válság előtti szintre. A gazdaság teljes mértékben alkalmazkodott”

– hangoztatta Uljukajev.
Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője arra számít, hogy az Európai Unió meghosszabbítja az Oroszország ellen az ukrán válságban játszott szerepe miatt kivetett szankciókat, amelyek hatálya júliusban jár le.

A Die Welt című német lapnak adott nyilatkozatában elmondta, hogy az uniós vezetők az év második felében végzik el az ukrán válság rendezését célzó minszki megállapodások mélyreható politikai értékelését. Az unió a szankciók feloldását elvileg a megállapodások teljeskörű megvalósításához köti. Bár egyes országok, mint például Ciprus vagy Magyarország ellenzi a büntetőintézkedések hatályának meghosszabbítását, Mogherini arra számít, hogy a nézetkülönbségek ellenére is fennmarad az egység, és egyhangú döntés születik.

A RIA Novosztyi orosz hírügynökség jól értesült diplomáciai forrásra hivatkozva azt írta, hogy a huszonnyolc uniós tagállamból öt – Magyarország, Ciprus, Görögország, Olaszország és Szlovákia – ellenzi az Oroszországot sújtó szankciók meghosszabbítását, és a büntetőintézkedések enyhítését vagy eltörlését szorgalmazzák. Mindazonáltal ez nem jelenti azt, hogy ezek az országok elszánták magukat a szankciós rezsim meghosszabbításáról szóló uniós döntés megtorpedózására.

A The Wall Street Journal című amerikai lap diplomáciai forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy a szankciók meghosszabbítása a legvalószínűbb forgatókönyv, és a tárgyalások jelenleg arról folynak, hogy további négy vagy hat hónapra terjesszék-e ki a büntetőintézkedések hatályát. Míg a múltban Magyarország és Olaszország volt a szankciók fő ellenzője, ezúttal Róma még nem döntött álláspontjáról – írta a lap, emlékeztetve arra, hogy az uniónak jóval fontosabb problémái is vannak, így a brit EU-tagság kérdése és a menekültválság, ezért valószínű, hogy meghosszabbítják majd a szankciókat, és csak decemberben térnek vissza a kérdésre.

mti