Megfigyeltetné a német államtitkár a mecseteket


A német államnak ellenőriznie kell a muzulmán vallási intézményeket, “tudnunk kell, hogy mit prédikálnak a mecsetekben” – mondta a szövetségi belügyminisztérium államtitkára egy pénteki lapinterjúban.

Emily Haber a Frankfurter Allgemeine Zeitung című lapban megjelent interjúban kiemelte, hogy a Németországba érkező menekültek túlnyomórészt fiatal szunnita férfiak, akik “természetesen vallási otthont is keresnek” az országban, és így a muzulmán közösségekhez fordulnak, amelyek azért is vonzóak, mert a mindennapi élet ügyes-bajos dolgaiban is segíteni tudnak.

Ezért az államnak tudnia kell, hogy mit hallanak a mecsetekben és gondoskodnia kell arról, hogy az “összhangban legyen demokráciánkkal és értékeinkkel”. Az államnak azt is tudnia kell, hogy kik prédikálnak a mecsetekben és honnan jönnek. “Minél több imámot (imavezető egyházi személyt) nekünk kell kiképeznünk” – mondta az államtitkár.

A mintegy 4-4,5 milliós muzulmán közösség intézményei “nem maradhatnak megfigyelés és ellenőrzés nélkül”

– tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy a hatóságok miért hangoztatják úton-útfélen, hogy Németország terrorveszélyben van, azt mondta, hogy azért, mert ez a helyzet.

“Az úgynevezett Iszlám Állam Németország elleni támadásokra szólított fel, nem lenne helyes, ha ezt a szőnyeg alá söpörnénk”

– mondta Emily Haber.

mti