Moszkva ezt az ajánlatott tette Washingtonnak


Oroszország felajánlotta az Egyesült Államoknak, hogy május 25-től közösen hajtsanak végre légi támadásokat Szíriában, köztük olyan fegyveres csoportok és konvojok ellen, amelyek illegálisan lépik át a török-szír határt – közölte pénteken Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter. Washington elutasította az ajánlatot.

Oroszország az Egyesült Államoknak, mint a Szíriát Támogató Nemzetközi Csoport (ISSG) tagjának ajánlotta fel azt, hogy május 25-től az orosz légierő és az Egyesült Államok vezette nemzetközi terrorellenes koalíció közösen tervezzen és hajtson végre légicsapásokat a szíriai fegyvernyugvást nem támogató, az al-Kaida szíriai ágának számító Dzsebhat an-Nuszra (an-Nuszra Front) szélsőséges szervezet ellen – mondta sajtótájékoztatóján Sojgu. Hozzátette, Moszkva már megindította a tárgyalásokat Washingtonnal a terroristák elleni közös támadásokról.

A védelmi miniszter szerint ez a lépés hozzájárulna a szíriai konfliktus békés rendezésének folyamatához a közel-keleti ország teljes területén. Megjegyezte,

a közös légi támadásokat “természetesen” jóváhagyta Szíria vezetése,

az orosz védelmi minisztérium pedig – tette hozzá – csütörtökön további egyeztetéseket kezdett a válságban érintett más szereplőkkel.

Sojgu szerint a szíriai tűzszünetet összességében betartják az érintett felek, még ha az an-Nuszra Front meg is próbálja azt felrúgni. Az orosz védelmi miniszter közölte: a fegyvernyugvást megsértő szórványos összecsapásokat Latakia és Aleppó tartományban, valamint Damaszkusz város külvárosaiban az an-Nuszra és a hozzá kötődő fegyveres csoportok okozzák, megpróbálják félresiklatni a békés rendezést és újraindítani a harci cselekményeket Szíria területén.

Szergej Sojgu hangsúlyozta, hogy

Oroszország fenntartja magának a jogot, hogy május 25-től egyoldalúan légicsapásokat mérjen a tűzszünethez nem csatlakozó fegyveresekre.

Rámutatott arra is, hogy az an-Nuszra és az Iszlám Állam fegyveresei akadálytalanul lépik át a szír-török határt, ami lehetővé teszi nekik az utánpótlást.

Washington nem koordinál az oroszokkal
Jeff Davis sorhajókapitány, a Pentagon szóvivője az orosz védelmi miniszter sajtótájékoztatóján elmondottakra reagálva később közölte: az amerikai hadsereg nem működik együtt és nem koordinál az oroszokkal. Ezt azzal indokolta, hogy az amerikaiak és az oroszok céljai eltérnek Szíriában: Oroszország Bassár el-Aszad szíriai elnök rezsimjét akarja fenntartani, míg az Egyesült Államok az Iszlám Állam legyőzését tűzte ki céljául – hangsúlyozta.

mti