Nem biztos, hogy tűz volt a tengerbe zuhant gépen


Három perc alatt 7 jelzés érkezett arról az egyiptomi repülőgépről, amely csütörtökön a Földközi-tengerbe zuhant. A mosdóból, a pilótafülke alól és a robotpilótánál is füstöt mutattak a szenzorok.

A szakértő szerint nem biztos, hogy tűz volt a gépen. Hogy mi történt, még mindig nem tudni, a fekete dobozokat továbbra is keresik a tenger mélyén. És vizsgálódnak a párizsi Charles de Gaulle repülőtéren is: azt keresik, történt-e mulasztás az utasok vagy a gép ellenőrzése során.

Katonai csónakon közelítették meg a tengeren úszó tárgyakat az egyiptomi kutatók. Egy Egyptair feliratú ruhadarabot, mentőmellény-foszlányt, fedélzeti ülésdarabokat, cipőket és bőröndöket emeltek ki a vízből.

A Földközi-tengeren úszó olajfolt vezette őket a légi szerencsétlenség feltételezett helyszínére. “Nyilvánvalóan most a gép utáni kutatás az első, illetve hogy megtaláljuk a repülőgép fekete dobozát. Az abból kinyert adatok adhatnak majd választ a történtekre “- nyilatkozta a Ean-Marc Ayrault francia külügyminiszter

A keresésben már a brit, az amerikai és a francia légierő is részt vesz. 15 francia állampolgár is utazott a gépen. A tenger felszínét figyelő pilóták, bármit is észrevesznek, azonnal jelzik a koordinátákat az egyiptomi hatóságoknak.

Az Egyptair légitársaság gépe a párizsi Charles de Gaulle reptérről indult. A francia hatóságok a tragédia után fokozták a biztonsági ellenőrzéseket a repülőtéren.

Azt is kivizsgálják, hogy nem történt-e mulasztás az utasok, illetve a gép ellenőrzése során, vagyis kerülhetett-e robbanószerkezet az Airbus fedélzetére.

Eddig sem az európai, sem az amerikai biztonsági szolgálat nem talált gyanús személyt az utaslistán, és még egyetlen szélsőséges szervezet sem jelentkezett, hogy köze lett volna a gép tragédiájához.

Hiradó/M1