Franciaország kitiltja a cseppfolyósított földgázt, örülnek az oroszok


Hatalmas sikerként értékelheti az orosz Gazprom gázexportőr-monopólium, hogy Franciaország kitiltja a cseppfolyósított földgázt a piacáról – írta a Russia Beyond The Headlines külföldi lapra hivatkozva a napi.hu.

A francia energetikai minisztérium bejelentése szerint a párizsi kormány arra készül, hogy betiltsa az amerikai cseppfolyósított földgáz (lng) importját – jelentette be a Reuters. A döntés oka az lenne, hogy az lng mintegy 40 százaléknyi palagázt tartalmaz, amelynek termelését 2011. július 1-je óta betiltották Franciaországban. A mostani javaslat értelmében a tilalmat kiterjesztenék az importra is.

A napi.hu azt írja, hogy két francia vállalat, az EdF és az Engie korábban leszerződött az amerikai gáz behozatalára, az első szállítmányoknak 2016 nyarán kellett volna megérkezniük.

Orosz szakértők szerint a francia döntés megerősíti az orosz gáztársaságok helyzetét. Különösen vonatkozik ez a Novatek magánvállalatra, amelynek 16 százaléka a francia Total tulajdonában van. Az orosz cég 2015 júniusában szerződést kötött az Engie-vel évi egymillió tonna lng szállítására a jamali terminálból 23 éven át, amit a tervek szerint 2017-ben kezdenének meg.

A legnagyobb nyertes azonban természetesen a Gazprom, amely a francia fogyasztás csaknem negyedét fedezi, és Franciaország Európa ötödik legnagyobb orosz gázfogyasztója.