A hegyimentők hozták le az eltévedt magyar turistákat


Hét hegyimentő sietett annak a három magyarországi túrázónak a segítségére, akik a Szlovák Paradicsomban eltévedtek, majd a 112-es segélyhívón kértek segítséget. A mentés szombatról vasárnapra virradóra zajlott – írta a bumm.sk.

A három eltévedt turistát vasárnap hajnalban találták meg a hegyimentők, majd miután felmelegítették őket és ellátták folyadékkal a nehezen megközelíthető terepről a mentőjárműhöz vitték őket. Miután lejöttek a Piecky szorosból a túrázók saját autójuknál búcsúztak el megmentőiktől.

A 21, 25 és 30 éves kirándulók az esti órákban hívták fel a 112-es segélyhívót. Pontosan nem tudták megmondani merre vannak, utolsó ismert pontként a Malá poľanánál található elágazást említették. Konkrét GPS-koordinátákat nem tudtak megadni, ami jelentősen nehezítette a mentést.

Hét hegyimentő indult útnak és az ismert adatok alapján a Glac fennsík környékét igyekeztek átkutatni. “A turistákat szirénák és egyéb hangok kiadásával próbálták megtalálni, de az egyenletlen terep miatt nem voltak egyértelműek az érkező válaszok. Éjfél után a hegyimentők egy része a szorost is elkezdte átkutatni, ahol végül megtalálták a kimerült barangolókat. Bár erejük nem sok volt, sérüléseket nem szenvedtek’ – informálta a közvéleményt a szlovák hegyimentő-szolgálat.

A mentőakció hajnali fél négy körül ért véget.