Ausztria még nyolcvan rendőrt vezényel a Brenner-hágóra


Szemlátomást a menekültek itt-ott át tudnak jutni a Brenneren, néha egy sem érkezik, máskor pedig öten, heten vagy tízen jönnek. Ezért megfelelő intézkedéseket foganatosítunk mindenütt a térségében – mondta Sobotka, aki szerint kis számban menedékkérők is akadnak köztük.

A belügyminiszter szerint harminc rendőr érkezik Tirolból és ötven máshonnan Ausztriából, hogy megkezdjék a fokozott határellenőrzést, feltartóztassák a vonattal, busszal vagy személygépkocsival érkező migránsokat. Felhívta a figyelmet arra, hogy a húsvéti ünnepek idején elkezdett ismét növekedni az illegális határátlépések száma, míg korábban csökkent.

Sobotka tagadta, hogy az intézkedésnek bármi köze lenne az ausztriai elnökválasztáshoz, amely második, vasárnapi fordulójában fej-fej mellett végzett Norbert Hofer, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelöltje 51,9 százalékkal és Alexander Van der Bellen, a Zöldek pártja által támogatott jelölt, akik a voksok 48,1 százalékát kapta. Végleges eredmény csak hétfőn, a levélben leadott szavazatok összeszámlálása után várható.

Wolfgang Sobotka pénteken az olasz-osztrák határon az olasz kollégájával közösen tartott sajtótájékoztatón elismerte, hogy “jelen pillanatban” nincs ok a határellenőrzés életbe léptetésére a Brenner-hágón, mert

“az illegális bevándorlók száma gyakorlatilag a nullára esett vissza az utóbbi hetekben”.

A határellenőrzés – és az ezzel esetleg együtt járó kerítésépítés – tervét nemcsak Olaszország, hanem az Európai Unió is hevesen ellenezte. Az EU előző nap, csütörtökön engedélyezte az ideiglenes határellenőrzés meghosszabbítását a schengeni övezet öt országának, köztük Ausztriának, amelyek tavaly szeptemberben vezették ezt be, amikor a migránsok áradata a legnagyobb volt – de csak azokon a helyeken, ahol az ellenőrzés már most is működik, azaz a Brenner-hágónál nem.

Ausztria a bírálatok dacára a hónap elején hozzáfogott a határzár felépítésének előkészületeihez a Brennernél. A döntést széles körben az előretörő szélsőjobboldalnak tett engedményként értékelték a választások előtt. Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a múlt héten

“katasztrofálisnak” minősítette a határellenőrzés esetleges bevezetését a Brenner-hágónál.

(MTI)