Azonnali vízummentességet kér Ukrajnának Szijjártó


A keleti partnerség országainak stabilitása és Európa biztonsága érdekében fel kell gyorsítani a partnerországok európai integrációját – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn, az uniós tagországok külügyminisztereinek brüsszeli találkozójának szünetében – tudatta az MTI.

Szijjártó Péter úgy vélte:

Grúzia és Ukrajna számára azonnal meg kell adni a vízummentességet, tekintettel arra, hogy mindkét ország teljesítette az ehhez szükséges feltételeket.

A késlekedés Európa hitelességét is ronthatja – tette hozzá. A miniszter elmondta, hogy a keleti szomszédságban a biztonsági helyzet rendkívül törékeny; Fehéroroszországot leszámítva Moldovának, Ukrajnának, Grúziának, Azerbajdzsánnak és Örményországnak “forró” vagy befagyott területi vitája, vagy más jellegű konfliktusa van, amelyek Európa biztonságára is közvetlen hatással vannak.

Az érintett országoknak szükségük van a pozitív visszajelzésre Európa részéről, mert ellenkező esetben az integrációt támogató országok kormányainak támogatottsága drámai mértékben fog csökkenni – hangsúlyozta a magyar tárcavezető.

mti