Kapás Boglárka és Verrasztó Dávid aranyérmes a zárónapon


Kapás Boglárka aranyérmet nyert 400 méter gyorson, Verrasztó Dávid pedig 400 méter vegyesen a londoni úszó Európa-bajnokság vasárnapi zárónapján. A férfi váltó bronzérmes lett. Magyarország tíz aranyéremmel az élen végzett a londoni vizes Európa-bajnokság úszóversenyeinek éremtábláját.

Az UTE 23 éves versenyzője 4:03.47 perces országos csúccsal csapott a célba, amivel Hosszú Katinka 4:05.51 perces rekordját adta át a múltnak, és ezzel egyúttal megszerezte negyedik elsőségét a brit fővárosban. Előzőleg 800 és 1500 méter gyorson, valamint a 4×200 méteres gyorsváltó tagjaként is győzött.

Kapás az első fordulónál, 50 méternél még csak hetedikként fordult, de a másodiknál már az ő neve jelent meg elsőként az eredményjelzőn. Ez innentől kezdve már nem is változott, és bár a brit Jazmin Carlin megpróbált felzárkózni rá, a magyar úszó magabiztos győzelmét végül ő sem veszélyeztette.

“Amikor először felnéztem a táblára, azt gondoltam, 4:08. Mondtam, ez nem létezik. Aztán rájöttem, hogy egy sorral feljebb kéne nézni, 4:03. Na, akkor megint nem hittem a szememnek. Hihetetlen, hogy ez összejött” – nyilatkozta a szövetség Facebook-oldalán Kapás, aki annak külön örült, hogy 150 méternél volt bátorsága ritmust váltani és növelni a tempót.

“Fantasztikus lökést ad ez az Európa-bajnokság”

– utalt Kapás arra, hogy négy aranyéremmel zárta a kontinensviadalt.

Ez volt a magyarok tizedik aranyérme a kontinensviadalon, e tekintetben ez minden idők legjobb magyar eredménye. A korábbi csúcs 2012-ben, Debrecenben született, ott kilenc aranyat gyűjtöttek a magyar úszók.

A tavalyi világbajnoki ezüstérmes Verrasztó a pillangó után még négytizedes hátránnyal harmadiknak fordult, háton azonban pillanatok alatt ledolgozta ezt, sőt, másfél másodperces előnyre tett szert. Mellen tovább növelte a különbséget, így még az is belefért, hogy gyorson némileg ráúsztak. Végül 4:13.15 perces teljesítménnyel végzett az élen.

“Egy hónapja még el volt törve a bordám, úgyhogy ahhoz képest szerintem egész jó volt. A vége nem tetszett, azt gondoltam, meglesz a 4:10, de az adott körülmények között most elégedettnek kell lennem az aranyéremmel. Ezért jöttem, elértem, remélem, sikerült örömöt szerezni mindenkinek” – nyilatkozta a magyar szövetség Facebook-oldala szerint Verrasztó, aki azt is hozzátette, hogy a vegyesúszóknak nem kedvezett az hogy korán voltak a vasárnapi döntők, mert így nem maradt elég idejük a regenerálódásra.

A szám másik magyar döntőse, Gyurta Gergely negyedik lett 4:14.94 perccel.

Szilágyi Liliána ezüstérmes 200 méter pillangón

A Honvéd 19 éves versenyzője 2:07.24 másodperces idővel csapott célba, egyetlen századdal maradt el a győztes német Franziska Hentkétől. Az első száz méteren még magabiztosan vezetett, az utolsó ötven méterre azonban másodikként fordult rá. Nagy hajrá végén úgy tűnt, a pályafutása első felnőtt nagymedencés érméért küzdő Szilágyi a legfényesebb medált gyűjti be, de a benyúlásnál nem volt elég határozott, ez pedig Hentke sikerét eredményezte.

Szilágyi “picit ironikusnak nevezte, hogy éppen egy századdal kapott ki, ugyanakkor azt is hangsúlyozta versenye után, hogy három hónapja még az is megfordult a fejében, hogy befejezi az úszást, mert
úgy érezte, “nem rólam szólt a történet, hanem arról, milyen családban nőttem fel, és milyen elvárásoknak kell emiatt megfelelnem.”

“Második vagyok Európában, még ha egy picit elsőnek is érzem magam, de mindez nem érdekes, mert inkább most történjen meg, mint az olimpián. Akkor én leszek a legjobb”

– hangsúlyozta magabiztosan a 19 éves sportoló.

A szám másik magyar döntőse, Jakabos Zsuzsanna negyedik lett 2:07.75-tel.

“Vissza akarom nézni az úszást, mert alapvetően nem éreztem rossznak, viszont nem feltétlenül úgy mentem neki a versenynek, hogy na akkor én most negyedik leszek” – mondta Jakabos.

 

mti