Lemondott a török miniszterelnök


Hivatalosan is benyújtotta lemondását Ahmet Davutoglu a török miniszterelnöki tisztségről, miután a várakozásoknak megfelelően az Igazság és Fejlődés Pártjának (AKP) vasárnapi rendkívüli pártkongresszusán egyhangúlag kormányfővé választották Binali Yildirim korábbi közlekedési minisztert. Recep Tayyip Erdogan török elnök már vasárnap este felkérte Yildirimet az új kormány megalakítására.

Az államfő az ankarai elnöki palotában lezajlott vasárnap esti találkozójuk során elfogadta Davutoglu lemondását – jelentette az Anadolu állami hírügynökség. Eszerint Davutoglu addig marad a kormányfői székben, amíg utódja le nem teszi hivatali esküjét.

Yildirimet az AKP rendkívüli kongresszusán a delegáltak száz százalékának támogatása mellett választották pártelnökké és miniszterelnökké. Az egykori közlekedési tárcavezető Erdogan hűséges támogatója – írja az MTI.

Az új kormányfő beszédében elsődleges fontosságú feladatként jelölte meg, hogy új alkotmányt fogadjanak el, és bevezessék az elnöki rendszert, amely Erdogan kezében összpontosítja a hatalmat. A politikus a

“fényes Törökország megalapítójának és rettenthetetlen védelmezőjének” nevezte az államfőt. Az elnökre utalva úgy fogalmazott: “a te utad a mi utunk”.

Korábban bírálói azt vetették Davutoglu szemére, hogy nem szorgalmazta eléggé az elnöki rendszer bevezetését. A politikus május ötödikén jelentette be lemondását.

Sajtóértesülések szerint a hivatalosan szimbolikus jogkörrel bíró elnök és a kormányfő között hetek óta feszült a hangulat amiatt, hogy Davutoglu nem támogatta a végrehajtói államfői rendszert, és ez a csatározás végül távozásával végződött.

mti