Óriási fordulat: A Zöldek jelöltje nyerte az osztrák elnökválasztást


Alexander Van der Bellen nyerte az osztrák elnökválasztást – jelentette be hétfő délután az osztrák belügyminisztérium. Norbert Hofer, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) államfőjelöltje még a hivatalos eredmény közzététele előtt elismerte vereségét.

A bejelentés szerint a Zöldek pártja által támogatott független jelölt a vasárnapi második fordulóban a szavazatok 50,35, míg riválisa, a szabadságpárti Norbert Hofer a voksok 49,65 százalékát szerezte meg – írja az MTI.

A szavazóhelyiségekben leadott szavazatok alapján vasárnap este Norbert Hofer, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelöltje vezetetett 51,9 százalékkal, míg Alexander Van der Bellen, a Zöldek pártja által támogatott jelölt a szavazatok 48,1 százalékát kapta. A különbség számokban mérve pedig mindössze 144 ezer szavat volt. Levélben 900 ezren voksoltak, a 6,4 millió választásra jogosult állampolgárnak csaknem 14 százaléka.

A Jobbik Magyarországért Mozgalom sajnálattal értesült róla, hogy

a várakozások és az osztrák nemzetiek elkötelezett munkájának dacára Norbert Hofernek, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelöltjének hajszál híján, de nem sikerült kivívnia a végső győzelmet az elnökválasztáson.

Noha Norbert Hofer most nem tudott nyerni, a Jobbik a hétvégén befejeződött elnökválasztást mégis történelmi jelentőségűnek tartja mind Ausztria, mind pedig az európai politika szempontjából. Ez volt az a választás, ahol a XX. század politikai erői már az első fordulóban kiestek, megmutatva az osztrák emberek igényét a valódi változásra.

A Van der Bellen és Hofer eredménye közötti nüansznyi különbség pedig azt mutatja, hogy a nemzeti opciónak igenis van létjogosultsága, az osztrák emberek jelentős része pedig az FPÖ-ben látja azt az erőt, mely Ausztriát vezetni képes. Bízunk benne, hogy a következő megmérettetés után már győztesként gratulálhatunk nekik – írja Gyöngyösi Márton, a Jobbik országgyűlési képviselője.

A levélszavatok nélkül vasárnap még a választási részvétel 61 százalékos volt, a levélszavazatokkal együtt azonban már a választásra jogosultak mintegy 72 százaléka voksolt. Az április 24-én tartott első fordulóban a szavazásra jogosultak 68,5 százaléka járult az urnákhoz. A legutóbbi, 2010-es választásra a szavazásra jogosultak 54 százaléka ment el, ami a legalacsonyabb részvétel volt azóta, hogy 1980-ban eltörölték a kötelező voksolást. 1980 óta az elnökválasztáson való részvétel folyamatosan csökkent: 1992-ben még 85, 1998-ban 75, 2004-ben pedig már csak 72 százalék ment el szavazni.

mti/KH