Szabad szemmel is látható lesz a Mars a következő hetekben


A Mars 11 év óta most halad el legközelebb a Földhöz, ezért május vége felé szabad szemmel, de célszerűen egy jobb kézi távcsővel is megfigyelhető lesz – írja az Origo.

A Mars bolygót általában nehéz megpillantani még jobb felszereléssel is. A következő néhány hét különleges eseményei miatt azonban a bolygót akár még szabad szemmel is meg lehet figyelni, egy kézi távcsővel pedig egészen biztosan.

Május 30-án lesz a legfényesebb
A Mars május 22-én volt pont szemben a Nappal, ennek ellenére mégsem ekkor volt a legjobban látható, mert a következő hetekben még közelebb kerül a Földhöz. Május 30-án „mindössze” 76 millió kilométerre lesz a Földtől, amire 11 éve nem volt példa.

Ez a közelség azt jelenti, hogy még viszonylag kis nagyítású eszközökkel kivehető lesz a Mars felszínének néhány részlete. A Mars egy háromszög részeként látható majd, amelynek része a Szaturnusz és az Antares csillag. A hármast az égen dél felé nézve, alacsonyan lehet megpillantani. Keressük meg a Mars vörösét és a Szaturnusz viszonylag élénksárgáját az égitestek között.