Továbbra sem tudni mitől zuhant le az EgyptAir gépe


Az egyiptomi elnök azt ígéri, bármi lesz a vizsgálat eredménye, tájékoztatják majd az embereket. A katonaság megkezdte a gép feketedobozainak keresését is, ezeket egyelőre nem találták meg.

Hosszú időbe telhet a három napja 66 emberrel a fedélzetén a Földközi-tengerbe zuhant EgyptAir egyiptomi légitársaság utasszállítójával történt katasztrófa okainak felderítése, azonban amint a tények rendelkezésre állnak, közzéteszik őket – közölte vasárnap Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök. Szíszi miniszterek és parlamenti képviselők előtt kifejtette, hogy jelenleg bármilyen forgatókönyv elképzelhető, és arra kérte a jelenlévőket, ne hangoztassák, hogy egy bizonyos forgatókönyv valósult meg.

Az egyiptomi elnök hozzátette:

“(a vizsgálat) hosszú időt vehet igénybe, de senki nem rejtheti el ezeket a dolgokat. Amint meglesznek az eredmények, tájékoztatni fogjuk az embereket”

.

Az EgyptAir Párizsból Kairóba tartó MS804-es járata 66 emberrel – 56 utassal és tízfős személyzettel – a fedélzetén csütörtök hajnalban tűnt el a radarernyőkről. Az utasok között 30 egyiptomi és 15 francia, két csecsemő és egy gyermek foglalt helyet. Az egyiptomi hatóságok már az eltűnés napján valószínűsítették, hogy a gép lezuhant, de hogy miért, azt továbbra is csak találgatni lehet.

Seríf Fathi egyiptomi légi közlekedési miniszter pénteken úgy fogalmazott, hogy semmilyen lehetőséget nem zárnak ki, terrortámadásét sem, és utóbbinak nagyobb a valószínűsége, mint hogy műszaki hiba okozta a katasztrófát. Annak, hogy merénylet történhetett, egyelőre ellentmondani látszik az, hogy egyelőre senki nem vállalta magára a támadást. Az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet egyiptomi szárnyának legutóbbi videója nem említette a katasztrófát.

Így ismét felmerült annak eshetősége, hogy műszaki hiba okozta a szerencsétlenséget. Főleg azt követően, hogy francia nyomozók szombaton közölték, röviddel azelőtt, hogy az MS804-es járat végleg eltűnt a radarok képernyőjéről, közel három percen keresztül vészjelzéseket adott le, mivel füstöt észleltek a fedélzeten. Bár a jelzések nem utalnak arra, mi okozta a füstöt vagy egy esetleges tüzet, ezek az első nyomok, amelyek elvezethetnek ahhoz, mi történhetett az EgyptAir utasszállító lezuhanása előtti pillanatokban.

Az egyiptomi haditengerészet pénteken roncsdarabokat, emberi maradványokat és utasokhoz tartozó tárgyakat talált a Földközi-tengerben, 290 kilométerre északra Alexandria városától. A katonaság megkezdte a gép feketedobozainak keresését is, ezeket egyelőre nem találták meg.

(mti)