Új sikerzöldséget találtak a magyar termesztők, amibe megéri befektetni


Egyre többen foglalkoznak Magyarországon spárgatermesztéssel – írta hétfői számában a Magyar Idők.

A spárga termőterülete évről évre folyamatosan nő Magyarországon, míg 2014-ben összesen 1200 hektáron foglalkoztak a növény termesztésével, mostanra az összterület nagysága meghaladja az 1400 hektárt – írta a Magyar Idők.

Az idén márciusban indult ültetvénytelepítési támogatáshoz a Magyar Zöldség-gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (Fruitveb) eddig 40 hektárra adott ki igazolást a termőhelyi alkalmasságról.

Enélkül nem kaphatnak támogatást a termelők, de mivel nem mindenki pályázik, a termőterület bővülésének dinamikája ennél is nagyobb – mondta a lapnak a Fruit­veb alelnöke. Gubacsi Zoltán közölte, hogy bár

a spárga költségigényes növény, a stabil és egyre bővülő kereslet miatt megéri a termesztésével foglalkozni.

A napilap szerint bár a belső fogyasztás is folyamatosan nő, a Magyarországon megtermelt spárga nyolcvan százaléka a külpiacokra kerül. A legfontosabb exportpartner Németország és a skandináv államok, de kisebb mennyiséget Ausztriába és Svájcba is szállítanak.

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet adatai szerint a friss vagy hűtött spárga külkereskedelmi aktívuma 2,15 milliárd forintot tett ki 2015-ben. Magyarország ezzel a hetedik legnagyobb spárgaexportőr a tagországok sorában – írta a Magyar Idők.