10 éves a Szent István egyesület


A közelmúltban ünnepelte fennállásának 10. évfordulóját a Hmelnickiji Magyarok Szent István Egyesülete.

Az évforduló alkalmából kisebb ünnepségre került sor, amelyen a szövetség tagjai mellett a város és a megye vezetői, illetve a közművelődési élet képviselői is megjelentek. A városi művelődési főosztály szervezésében mazsorettcsoport is köszöntötte a hmelnickiji magyarokat. Szikora Attila elnök méltatta az elmúlt évtized munkáját, majd a társaság minden tagjának átadta annak az oklevélnek a másolatát, amellyel idén márciusban dr. Keskeny Ernő, Magyarország ukrajnai nagykövete tüntette ki a Szent István egyesületet.

Meleg szavakkal méltatta a hmelnickiji magyarok szórványban végzett kulturális munkáját dr. Lezsák Sándor, a magyar Országgyűlés alelnöke.

A 10 éves évforduló alkalmából az egylet kiállítást szervezett. Munkájukat Irina Trunova, a városi művelődési főosztály vezetője méltatta, majd a szervezet tagjainak átadta a főosztály díszokleveleit és ajándékait. Az ünnepségen Olekszandr Szimcsisin, Hmelnickij város polgármestere fontosnak nevezte azt a missziót, amelyet a városban élő magyarok végeznek. Köszöntőt mondtak a településen működő nemzetiségi kulturális egyesület képviselői is.

forrás_KISZÓ