24 ezer forint egy kiló csirke Venezuelában


A baloldali vezetésű országban központilag határozzák meg az alapvető élelmiszerek árát. Nicolás Maduro venezuelai elnök kormánya az elmúlt tizenöt hónapban az alapvető alapanyagként használt kukoricaliszt kilónkénti árát 19 bolívar értéken fagyasztotta be. Hétfő óta azonban a kukoricaliszt árát tízszeresére, 190 bolívarra, vagyis átszámítva több mint ötezer forintra emelték a hatóságok.

Venezuela rendelkezik a világ legnagyobb olajkészleteivel, ám miután gyakorlatilag semmilyen más exportcikke nincs, az olaj világpiaci árának zuhanása miatt a gazdaság zuhanórepülésbe kezdett, elszabadult az infláció, és szinte mindenből hiány van, rendszeresek az áramkimaradások is, viszont az ország szinte teljes egészében az alapvető fogyasztási cikkek importjára szorul. Az élelmiszerek árát, mint például a helyi kenyérnek számító “arepa” alapanyagának, a kukoricalisztnek az árát a kormány határozza meg.

Venezuelában általános az élelmiszer- és gyógyszerhiány, és a boltok polcairól szinte már minden eltűnt, lisztet is nagyon ritkán kapni.

A venezuelai ipartestület hónapok óta követeli a kukoricaliszt eladási árának felülvizsgálatát, mert úgy vélte, az eddigi ár egyáltalán nem fedezte a termelési költségeket.

Az árak meghatározásáért felelős központi szerv a héten ugyancsak bejelentette, egy kilogramm csirke ára, amelyet 2015 februárja óta befagyasztottak, 65-ről 850 bolívarra, vagyis tizenháromszorosára emelkedik. Ez több mint huszonnégyezer forintnak felel meg.

Hétfőn a Coca-Cola amerikai óriásvállalat bejelentette, felfüggesztette venezuelai termelésének jelentős részét a cukorhiány miatt. A Coca-Colát megelőzően a Kraft Heinz élelmiszeripari vállalat esett a dél-amerikai országban uralkodó nyersanyaghiány áldozatául, és nemrég az ország utolsó sörgyára is leállt.

Venezuelában tavaly 5,7 százalékkal zsugorodott a bruttó hazai termék, és ebben az évben további 8 százalékos csökkenést várnak a Nemzetközi Valutaalap szakértői. 2015-ben az infláció mértéke elérte a 180 százalékot, idén várhatóan meghaladja a 700 százalékot is.

Ezzel párhuzamosan a dél-amerikai ország súlyos politikai válsággal is küzd. A törvényhozásban többségbe került ellenzék 1,8 millió aláírást gyűjtött össze, hogy még az idén népszavazást lehessen tartani Maduro leváltásáról, amit felmérések szerint az emberek hetven százaléka támogatna.

 

(MTI)