A Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés delegációja vendégeskedett Kárpátalján


A Kárpátaljai Megyei Tanács delegációjának tavaszi, Bács-Kiskun megyébe tett bemutatkozó látogatásakor sikerült egy, a mindkét megye számára gyümölcsöző együttműködés és barátság alapköveit lerakni. Ennek továbblépéseként Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke és delegációja meghívást kapott Kárpátaljára, melyre a múlt héten került sor – irta a bacsmegye.hu.

A két napos látogatás során tovább folytatódtak a Kecskeméten megkezdett gazdasági együttműködésekről szóló tárgyalások. A két megye vezetősége 4 együttműködési területet jelölt ki, melyek elindítását még az idei évre tervezik. A turizmus és agrárium (azon belül a szőlészet, kertészet, biogazdálkodás) fejlesztése kapcsán jó gyakorlatok és példák bemutatásából, tapasztalatcserékből, szakmai látogatásokból és továbbképzésekből tud a két megye kölcsönösen profitálni.

Rivisz Mihajlo, a Kárpátaljai Megyei Tanács elnöke hangsúlyozta, hogy

Kárpátalját nem szabad teljesen a hírekben látható, hallható Ukrajnával azonosítani, hiszen nálunk béke, biztonság és kimeríthetetlen turisztikai gazdagság van.

Szeretnének mindent megtenni annak érdekében – és ebben kérik a magyar fél segítségét is -, hogy Kárpátalját ne csak a médiából ismerhessék meg a magyar emberek, hanem személyes tapasztalataik, emlékeik során.

„Példaértékű az a törekvés, ahogyan Kárpátalján a maroknyi magyarság a maga kezébe akarja venni sorsának irányítását.” – summázta a két nap eredményeit Rideg László.

„Továbbá követendő az is, ahogyan Kárpátalján a különféle nemzetek egymással karöltve cselekednek egy jobb jövő érdekében.”

A találkozások eredményeként Bács-Kiskun megye újabb kapcsolatot építhet egy olyan térséggel a Kárpát-medencében, ahol 150 ezer magyar lakik, mely irány nem csak gazdasági, hanem nemzetpolitikai érdek is.