Az ukrán államot nem érdeklik a magyar diákok


Az ukrán állam egyáltalán nem segít, az erejükön felül teljesítő oktatók és magyarországi támogatások nélkül már nem lenne magyar nyelvű oktatás Kárpátalján. Kántor József, a Nagydobronyi Középiskola igazgatója szerint azonban nem lehet a problémákat Magyarországra hárítani. A megoldás szerinte egy önálló magyar közigazgatási kerület létrehozása lehetne, amihez viszont a helyi magyarok összefogására lenne szükség – olvashatjuk az Atlatszó Oktatás rovatának legújabb cikkében.

Kántor József 27 éve tanít a Nagydobronyi Középiskolában. Tagja a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetségnek (KMKSZ), az Ungvári Járási Tanács képviselője. 2016-ban a kárpátaljai magyarokért tett munkásságáért Magyar Ezüst Érdemkeresztet kapott. Az igazgató szerint egyre aggasztóbb a tanárhiány, mind mondja :

ezelőtt két évvel még volt, hogy 15-20 tanárt nem tudtunk felvenni, olyan nagy volt a túljelentkezés. Ma már sajnos ilyen nincs, senki nem akar tanárként dolgozni.

Az iskola vezetője szerint fontosak az anyaországi támogatások, azonban az ukrán állam még ezekből is levon, alaposan megadóztatja. A félévente járó 90 ezer forintos pedagógus támogatásból 20% az államé. A tanár hiányról szólva, az igazgató elmondta:

Különböző módszerekkel próbálkozik az ukrajnai magyar oktatásügy itt, Kárpátalján, de a legfőbb probléma az állammal van. Ameddig az ukrán gazdaság nem lesz annyira működőképes, hogy stabil szociális és financiális hátteret nyújtson a pedagógusok számára, addig semmilyen magyarországi segély nem fogja pótolni azt a fizetést, azt a megbecsülést, azt a stabilitást, amit magának az államnak kellene biztosítania. Amíg egy pedagógus külföldön másfél hónap alatt megkeresi az itteni éves fizetését, a magyarországi támogatások, bár hatalmas és nélkülözhetetlen segítséget jelentenek, nem fogják megszüntetni a tanárok kivándorlását.

Megoldás lehetne egy önálló tankerület egyike lehetne azoknak a lépéseknek, amiknek a végeredménye egy kulturális autonómia megteremtése lenne a kárpátaljai magyarság számára. Ennek az alapja lehetne, ha létrejönne egy magyar közigazgatási egység, az úgynevezett Tisza-melléki járás.

A teljes riportot ITT olvashatják el.

(Nyitókép: Nagydobrony látkép, forrás fb.com/Nagydobrony)