Katasztrófahelyzet az ukrán nyugdíjkasszában


Andrij Reva szociálpolitikai miniszter nem szépítette a dolgokat, elárulta, óriási hiánnyal küzd a nyugdíjkassza. A miniszter elmondta, tavaly 80 milliárd hrivnya hiány képződött a nyugdíjalapban, idén ez az összeg már 145 milliárdra rúg. És ami a legnagyobb gond, nincs miből fedezni a hatalmas deficitet – közölte a korrespondent.net.

A megnövekedett hiány okaként nevezte meg azt, hogy 2016-tól a korábbi 38 százalékról 22 százalékra vitték le az egységes szociális hozzájárulási adót. Ettől azt remélték, így kifehérednek a bérek, a munkaadók pedig béremelésre fordítják az így megspórolt összegeket, ami aztán az adóbefizetések növekedését eredményezheti.

Ám nem így történt, a munkáltatók egyszerűen lenyelték a megtakarításokat, és az adócsökkentés ellenére sem legalizálták a jövedelmeket.

Reva szerint mára katasztrofális a nyugdíjalap hiánya, nem tudta megmondani, hogyan lesznek tarthatóak az év hátralévő részében a kifizetések. A tárca vezetője szerint már 2017-től be kell vezetni a magánnyugdíjrendszert, hogy a munkavállalók saját maguk javára takarékoskodjanak a bérükből, gondoljanak már előre öregségükre.

Volodimir Grojszman miniszterelnök nemrég szintén a nyugdíjreform haladéktalan reformjáról beszélt.