Eltűnt hatszáz tonna rendkívül radioaktív anyag


Hatszáz tonna rendkívül radioaktív anyag után kutatnak a fukusimai atomerőműben, mert nem tudni, hogy a megolvadt fűtőanyag és fém, valamint beton keveréke pontosan hol van – jelentette az erőművet üzemeltető Tepco japán energiavállalat.

A cég most először közölte, hogy mennyi anyagot keresnek. Maszuda Naohero, aki a létesítmény leszereléséért felel, azt mondta: “becslések szerint nagyjából 200 tonna törmelék van minden egységben, így a három reaktorban összesen 600 tonnányi olvadt fűtőanyag-törmelék, beton és különböző fémek keveréke lehet.”

Maszuda arról is beszélt, hogy a Tepco 2021-re meg akarja határozni, hol van a radioaktív anyag és el is akarja takarítani azt, írja az MTI. Elismerte ugyanakkor, hogy az anyag eltávolításához szükséges technológia jelenleg még nem áll rendelkezésre.

“A Tepco szerint a fukusimai atomerőmű stabilizálása és leszerelése 30-40 évig is eltarthat.”

Kan Naoto, aki a fukusimai szerencsétlenség idején az ország miniszterelnöke volt, most úgy nyilatkozott, hogy eddig Tokió 70 milliárd dollárnyi támogatást adott a Tepcónak. Kan szerint ugyanakkor a leszerelés valószínűleg több mint 240 milliárd dollárba fog kerülni, a művelethez szükséges negyvenéves becslést pedig optimistának nevezte.

A Fukusima-1 atomerőműben a 2011. március 11-én bekövetkezett tóhokui földrengés és az azt követő cunami romboló hatásai súlyos nukleáris üzemzavarok és balesetek sorozatát indították el. Három reaktorban teljes zónaolvadás történt, négy reaktorblokk pedig szerkezetileg károsodott. Az erőműből nagy mennyiségben kijutott radioaktív anyagok több tíz kilométeres távolságig beszennyezték a környezetet. 2012. július 23-án ember okozta katasztrófának minősítették a fukusimai balesetet: az üzemeltető Tokiói Elektromosenergia-szolgáltató Vállalat (TEPCO) vezetősége és az állami ellenőrző hatóság alábecsülte a kockázatokat és elhitte a nukleáris biztonság mítoszát, emiatt nem tett meg alapvető biztonsági intézkedéseket.

Korábban arról is írtunk, hogy elítélte a kormány az atomerőművet működtető céget, illetve, hogy vádat emeltek három vezető ellen a nukleáris katasztrófa miatt.

mti