Hadműveletet indítottak az IÁ szíriai fellegvára ellen


Hadművelet kezdődött kedden az Iszlám Állam szíriai fellegvárának számító Rakka tartomány északi részén a dzsihadista szervezet elűzése céljából.

“A Szíriai Demokratikus Erők valamennyi egységének részvételével hadműveletet kezdünk Rakka északi részének felszabadítására” – írta az egyik népszerű közösségi oldalon az arab-kurd koalíció egyik parancsnoka, hozzátéve, hogy az offenzívát támogatja az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció is.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű londoni székhelyű szervezet eközben arról számolt be, hogy a hadművelet kedd reggel

“a koalíció heves légicsapásaival” vette kezdetét Rakkától északra és magában a városban is. Az OSDH szerint legalább 22 dzsihadistával végeztek.

A rakkai offenzívát előkészítendő három nappal ezelőtt rövid látogatásra Szíriába érkezett Joe Votel tábornok, a közel-keleti amerikai erők (Centcom) vezetője, aki a helyben állomásozó különleges amerikai erőkkel és helyi harcosokkal találkozott. A Szíriai Demokratikus Erők üzenetében nem tért ki arra, hogy a művelet végleges célja az észak-szíriai Rakka visszafoglalása-e. A város gyakorlatilag a dzsihadista szervezet központja.

Az Iszlám Állam ellen szerveződött, Washington vezette nemzetközi koalíció fő célja hosszú távon Rakka és az iraki Moszul visszafoglalása.

Röviddel a Szíriai Demokratikus Erők bejelentése előtt Szergej Lavrov orosz külügyminiszter közölte, hogy országa kész együttműködni az arab-kurd koalícióval és az Egyesült Államokkal Rakka felszabadítása érdekében. Washington pénteken elutasította a dzsihadisták elleni közös légicsapásokra vonatkozó orosz javaslatot.

mti