Megdicsérte Magyarországot az orosz külügyminiszter


Magyarország fontos és megbízható partnere Oroszországnak, a két ország kapcsolata szinte minden területen fejlődik – mondta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter.

Az orosz külügyminiszter a Magyar Nemzetnek adott interjút. Lavrov szerint túlértékelték az európaiak önállóságát a világban. Azt mondta, hogy Oroszország egy erős unióval szeretne együttműködni, amelyik saját érdekeiből kiindulva építi nemzetközi kapcsolatait, és nem mindenáron az atlanti szolidaritást helyezi előtérbe.

Szerinte az Oroszországot sújtó európai szankciók enyhítésének vagy megszüntetésének a minszki megállapodás teljesítése a feltétele, hiszen Oroszország nem közvetlenül érintett a konfliktusban, és ez felbátorítja Kijevet a megállapodás szabotálására. Ebből az következik, hogy az ukrán hatalom felelőtlen politizálásának túszává vált az Európai Unió és Oroszország közötti viszony.

A paksi atomerőmű Roszatom által tervezett bővítését stratégiai jelentőségűnek nevezte, hozzátéve, nincs kétsége a felől, hogy a magyar kormány megnyugtató választ ad Brüsszel kérdéseire a projekttel kapcsolatban. Szergej Lavrov szerint a NATO az orosz határok közelében folyamatosan növekvő katonai potenciállal és az amerikai rakétavédelmi rendszer európai telepítésével tudatosan ássa alá a kontinensen a stratégiai egyensúlyt. Hozzátette:

az orosz fél megteszi a szükséges lépéseket a nemzetbiztonságot fenyegető veszélyek elhárítására, ugyanakkor kész az együttműködésre.