Mogherini: Az EU együtt örül UkrajnávalFederica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője üdvözölte az Oroszországban bebörtönzött Nagyija Szavcsenko ukrán pilóta szabadon engedését.

szavcsenko

„Nagyija Szavcsenko szabad, és visszatért Ukrajnába. Régóta várt jó hír ez, amelyet az Európai Unió együtt ünnepel Ukrajnával” – írta a Twitteren az egykori olasz külügyminiszter. Mogherini az utóbbi hónapokban többször is felszólította az orosz hatóságokat az ukrán pilóta szabadon bocsátására.

Az orosz-ukrán fogolycserét az Európa Tanács főtitkára is üdvözölte. Thorbjorn Jagland emellett reményét fejezte ki, hogy a mostani lépés újabb foglyok szabadon engedéséhez nyitja meg az utat.

Az Európai Parlament liberális frakcióját vezető Guy Verhofstadt közleményében üdvözölte ugyan Szavcsenko elengedését, de a fogolycserét kifogásolta. A képviselő emellett felszólította Oroszországot az Ukrajnában illegálisan őrizetbe vett túszok mindegyikének szabadon bocsátására, írja az MTI.

Az Oroszországban 22 év börtönbüntetésre ítélt katonanőt az orosz katonai felderítés két, Kelet-Ukrajnában elfogott tagjára, Jevgenyij Jerofejevre és Alekszandr Alekszandrovra cserélték ki szerdán Rosztov-na Donuban.