Titkosított felvételt hozott nyilvánosságra az Ajdar


Így kezdődött a háború – írja a Korrespondent hírportál a május 23-i cikkében, amiben a donbásszi háború egyik első felvételét is nyilvánosságra hozták.

A YouTube-on megosztott felvételen az látszik, hogy állig felfegyverzett civil ruhás emberek érkeznek több autóval egy utcai demonstrációhoz. Miután kiugrálnak az autóikból lövések dördülnek, automata fegyverek ropogása hallatszik. A békés tüntetők szétszaladnak, a demonstrációt biztosító rendőrök pedig láthatóan nem avatkoznak közbe. Ilyen túlerővel nem is lett volna esélyük. Percek múlva egy katonai teherautókból álló konvoj halad el az úton amit, addig elzártak a demonstrálók. Az is látszik, hogy a békés tüntetők közül többeket elhurcolnak.

A felvétel leírása szerint a fegyveresek a nacionalista Ajdar zászlóalj emberei. A felvétel 2014. május 22-én készült a Luganszk megyei Sztarobelszk városában. A nacionalisták állítása szerint

„orosz zsoldosokat vettek őrizetbe, akik akadályozták a katonai forgalmat az áruló rendőrök segítsége mellett”

– olvasható a videó alatt.

Ekkortájt kezdett kibontakozni a kelet-ukrajnai fegyveres konfliktus, és a helyi lakosság ellenállása bizonyos mértékben már érezhető volt. Ez abban is megnyilvánult, hogy a helyiek az utakat blokkolva próbálták megakadályozni, hogy a szétszórt ukrán kormány és a Majdan téri tüntetések során hatalomra jutott politikusok felfegyverzett ukrán katonákat küldjenek a Majdan-ellenes tüntetéseket szervező Luganszk és Donyeck megyébe.
Sztarobelszk városában aznap civil lakosok mentek az utcára, azt szerették volna megakadályozni, hogy az ukrán hadsereg csapatszállító teherautói áthaladjanak a városon. Tették mindezt békésen fegyverek nélkül az úton a forgalmat korlátozva, amit egyébként is megszoktunk minden egyes tüntetésen legyen az kormányellenes Kijevben, bányász tüntetés Lemberg megyében, vagy pedig utakat lezáró Kárpátalján.

Sztarobelszkben aznap a rendőrök is jelen voltak az útblokádnál, vigyáztak a rendre. Láthatóan őket is meglepte a fegyveres horda, igazából tehetetlenek voltak. Az is jól látszik a videón, hogy nem képzett emberek kezében van a fegyver. Ez volt a nacionalista Ajdar csoportosulás, a későbbi Ajdar zászlóalj egyik első megnyilvánulása és a felvétellel a saját hőstettüket akarták volna megalapozni.

Valószínűleg még most sem értik azt, hogy nem hőstett az ha állig felfegyverzett szélsőséges elveket valló nacionalisták szétkergetnek egy békés tüntetést.