A magyar kormány folytatja és bővíti a Kárpátaljának nyújtott támogatást


Kárpátalja magyarságának és egész lakosságának éreznie kell, hogy a magyar kormány a migránsválság ellenére sem feledkezett meg róla, és folytatja, sőt bővíti a térségben élőknek nyújtott sokrétű támogatást – jelentette ki Czibere Károly, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára csütörtökön Beregszászon – írta az MTI.

Czibere Károly Beregszászon tett egynapos látogatása során szociális intézményeket keresett fel és magyar egyházi, valamint közigazgatási vezetőkkel találkozott. A politikus Babják Zoltán polgármester kíséretében felkereste a polgármesteri hivatal által működtetett szociális központ ingyenkonyháját, amelynek az EMMI anyagi támogatásával vásárolt és a helyszínre a Magyar Református Szeretetszolgálat szervezésében eljuttatott 750 kilogrammnyi tartós élelmiszert adott át. Ugyancsak tartós élelmiszerekből álló csomagokat nyújtott át a beregszászi 5. számú óvodának.

A szociális központban tett látogatása után Czibere Károly az MTI érdeklődésére elmondta:

mostani, egy éven belül második beregszászi látogatásának a célja, hogy Kárpátalja magyarsága és egész lakossága érezze, a magyar kormány a migránsválság ellenére sem feledkezett meg róla, és folytatja, sőt bővíti a térségben élőknek nyújtott sokrétű támogatást.

Kárpátalja támogatásának kérdése folyamatosan napirenden van a magyar kormány részéről, Beregszászon ennek az aspektusait tekintjük át a helyi egyházi és közigazgatási vezetőkkel – tette hozzá, megjegyezve, hogy két tonnát meghaladó, több mint egymillió forint értékű tartósélelmiszer-adománnyal érkezett a kárpátaljai városba.

A Zán Fábián Sándorral, a Kárpátaljai Református Egyházkerület püspökével, és Nagy Bélával, a református diakóniai központ vezetőjével folytatott megbeszéléséről az államtitkár kifejtette:

“mivel a református egyház Kárpátalján nagyon fontos megtartó erő és az élet sok területén jelen van, így az egészségügyben, a házi gondozás, a falugondnokság szervezésében, a gyermekvédelemben, a közoktatásban, így alapvetően ezeket a kérdéseket, a velük kapcsolatos problémákat tekintettük át. Felvázoltuk továbbá azokat az irányokat, amelyekben a magyar kormány és az anyaországi református egyház hatékony segítséget nyújthat a gondok megoldása vagy enyhítése érdekében”.

Kitértünk is, hogy a magyar kormány hárommillió forinttal támogatja ötezer kárpátaljai gyermek református egyház által szervezett nyári táboroztatását, további egymillió forinttal az óvodai étkeztetést, és támogatást ad egy, a sürgősségi ellátást nagyban megkönnyítő mentőautó beszerzéséhez, amelyet az egyház fog fenntartani – mondta.

Czibere Károly kiemelte, a Babják Zoltán polgármesterrel folytatandó megbeszélésen elsősorban Beregszász lakosságának szociális helyzetét tekintik át, és azt, hogy milyen magyar kormánytámogatással lehetne hatékonyabbá tenni a rászorulók megsegítését a városban. Említésre méltó, hogy Babják Zoltánnak alaposan kidolgozott szociális programja van, amit sikeresen valósít meg – fűzte hozzá.

Az államtitkár jelezte, Sin Józseffel, a beregszászi járási tanács (közgyűlés) és egyben a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) beregszászi járási szervezete elnökével ugyancsak szociális kérdéseket vizsgálnak majd. “Engem elsősorban az érdekel , hogy közigazgatási és politikai vezetőként hogyan látja a kárpátaljai helyzetet abból a szempontból, hogy a magyar kormány a térségben átfogó, minden területre kiterjedő folyamatos támogatás nyújtására törekszik, beleértve a gyermekvédelmet és a társadalmi felzárkóztatást is. Megvitatjuk továbbá a kárpátaljai magyar vezetővel, hogy miként fejleszthetnénk, fűzhetnénk szorosabbra a jövőben az együttműködésünket – mondta Czibere Károly.

mti