Az Európai Bizottság válasza a március 13-i magyarellenes felvonulással kapcsolatban


A 2016. március 13-án Ungváron történt szélsőséges ukrán nacionalista szervezetek felvonulása és magyarellenes megnyilvánulásai kapcsán Bocskor Andrea, Pelczné dr. Gáll Ildikó és Gál Kinga, a Fidesz–KDNP európai parlamenti képviselői, írásbeli választ igénylő kérdést intéztek az Európai Bizottsághoz.

A képviselők egyrészt tájékoztatták az Európai Bizottságot az európai értékeket mélyen megsértő megmozdulásról, mely amellett, hogy megsértette a magyar nemzetiségű kárpátaljai lakosok becsületét és méltóságát, a nemzetiségek közötti békés együttélés és a nyugalom megbontását célozta, ellentétes Ukrajna alkotmányával, valamint az ország nemzetközi egyezményekben vállalt kötelezettségeivel. „Egy demokratikusan működő társadalomban ilyen jellegű megmozdulások nem megengedettek és hátráltatják Ukrajna Európai Unióhoz való közeledését” ‒ szögezte le a Bizottsághoz intézett beadvány. A képviselők továbbá az alábbi kérdésekkel fordultak a Bizottsághoz és az illetékesség alapján a külügyi főképviselőhöz, Federica Mogherinihez:

„Figyelemmel kíséri-e a Főképviselő az ilyen jellegű megmozdulásokat és milyen lépéseket tesz azok megelőzése érdekében? Van-e cselekvési terve az emberi- és kisebbségi jogokat érintő jogszabályok betartásának ellenőrzésére a társult országokkal?”

Federica Mogherini alelnök asszony a Bizottság nevében küldött válaszában kijelentette:

„Az emberi jogok és alapvető szabadságok – ideértve a nemzeti kisebbségekhez tartozó személyek jogait – alapvető elemeit képezik az EU és Ukrajna közötti társulási megállapodásnak.

Az Európai Unió figyelemmel követi a társulási megállapodást, a társulási ütemtervet, továbbá az együttműködés konkrét prioritási területeit is meghatározza, beleértve a kisebbségekhez tartozó személyek jogainak biztosítását, illetve tiszteletben tartását. A történteket az ukrán hatóságokkal fennálló kétoldalú kapcsolatokon keresztül nyomon követik, és helyet kap a téma az EU–Ukrajna emberi jogi párbeszéd 2016 júniusára tervezett következő ülésén is ‒ biztosított levelében az alelnök asszony.

Bocskor Andrea sajtóirodája, Brüsszel