Mi volt az ára Szavcsenko szabadulásának?


Politikai szakértők azt találgatják, hogy Ukrajna elnöke hogyan tudta rávenni orosz kollégáját, Vlagyimir Putyint, hogy elengedje Nagyija Szavcsenkót, akit előzőleg egy orosz bíróság két orosz újságíró haláláért 22 év börtönre ítélt.

A Szavcsenko-ügyet figyelemmel kísérte az egész világ. Ukrajna kezében szintén volt két orosz állampolgár, akik egykor az orosz hadsereg különleges hadtesténél szolgáltak. Az ukrán elnöki rezidenciához közel álló forrás szerint a végső megállapodást a normandiai négyek megbeszélésén sikerült elérni, ahol a francia, orosz, ukrán elnök a német kancellárral együtt folytatott megbeszéléseket. Ruszlan Bortnik politológus szerint Porosenko megígérte, hogy választások lehetnek a Donbászon. Ezt Moszkva és a felkelők folyamatosan sürgetik, mert így legalizálhatnák a hatalmukat. Ugyanezt gondolja egy másik szakértő, Viktor Nebozsenko is.

„Nem kell azt gondolni, hogy Porosenko elnöksége második évfordulóján véletlenül tett volna ilyen ajándékot Putyin elnök”

– mondja a szakértő.

Volodimir Feszenko szakértő nem ért egyet az előző véleményekkel. Úgy gondolja, ez csak egy olyan politikai lépés volt, amiből Putyin magának akart előnyt kovácsolni a G7 japán csúcs előtt és így szeretne enyhébb szankciókat elérni az Európai Unió csúcstalálkozója előtt, megmutatva mindenkinek, hogy teljesítette a vele szembeni követeléseket és elengedte Szavcsenkót.

Az ukrán külügyminisztérium különleges megbízottja, Dmitro Kuleba a fenti állításokat cáfolja. „Ukrajna semmit sem ígért Jerofejeven és Alekszandrovon kívül Szavcsenkóért” – mondta, s hozzátette, emiatt az EU nem fogja enyhíteni a szankciókat Oroszországgal szemben.
Maga Nagyija Savcsenko már az elnöki székben látja magát. Bejelentette, hogy kész erre az áldozatra, ha az ukrán nép ezt kívánja tőle.

„Ukránok! Szükségetek van rá, hogy az elnökötök legyek? Ha azt mondjátok, hogy igen, akkor az leszek! Nekem mindegy, hogy hogyan teljesítsem az ukrán emberek előtti tartozásomat, a harcmezőn, vagy pedig az elnöki székben”

– mondta a nacionalista pilótanő.

Az elnök oldalán már egy petíciót is beregisztráltak, amiben azt javasolják, hogy Nagyiját nevezzék ki elnöknek…

sava_prez.png