Rekord cigifogás Szabolcsban – Telipakolt kamiont foglalt le a NAV (videó)


A NAV pénzügyi nyomozói új elkövetési módszerrel szembesültek, amikor egy látszatra rendben lévő szállítmányt tartóztattak fel. A több mint félmilliárd forint értékű cigarettafogás még az észak-alföldi térségben is rekordnak számít.

A tagállamokon átnyúló bűnszervezet tevékenységét az Europol bevonásával, több tagország bűnügyi együttműködésével sikerült leleplezni.

Egy lengyel kamion a hivatalos okmányok szerint 610 500 doboz cigarettát szállított Gdanskból román címre, azonban megtévesztésként a nemzetközi rendszerben a szállítmányt a macedón vámszerv részéről megérkezettként rögzítették. Tehát úgy tűnt, mintha az Unió területén csak áthaladt volna. Mindeközben a szállítmány a rendeltetési helyétől ezer kilométerrel távolabb, az M3-as autópálya kálmánházi parkolójában vesztegelt.

A várakozást követően a cigarettával telepakolt kamion egyszer csak elindult Budapest irányába. A pénzügyi nyomozók ekkor tartóztatták fel a meglepett sofőröket, akiktől a prémium márkájú cigarettán túl a tízmillió forint értékű kamiont is lefoglalták.

Az uniós feketepiacon az adózatlan cigarettáért több mint félmilliárd forintot zsebelhettek volna be az erre szakosodott nemzetközi bűnelkövetők.

Forró nyomon sikerült felgöngyölíteni a hálózat magyar vonatkozását is. Ennek köszönhetően a pénzügyi nyomozók egy nyíregyházi férfit őrizetbe vettek. A két lengyel sofőr előzetes letartóztatásban van. Mindhárman uniós tagállamokon átnyúló bűnszervezet tagjaként felelnek különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt. Tettük következményeként akár húsz évig terjedő szabadságvesztés is kiszabható.

– Nemzeti Adó- és Vámhivatal –