A bíróságon kell felelniük Bianchi haláláért a Forma – 1 vezetőinek


Pert indít a Forma–1 vezetői ellen Jules Bianchi családja; a francia pilóta tavaly július 17-én vesztette életét, miután kilenc hónappal korábban balesetet szenvedett a Japán Nagydíjon.

„Jules halála elkerülhető lett volna”

– hangsúlyozta Julian Chamberlayne, a család ügyvédje, hozzátéve, bíróság elé idézte a Nemzetközi Automobil Szövetséget (FIA), az F1-jogtulajdonos Bernie Ecclestone-t és a volt Marussia-istállót.

A 25 éves versenyző 2014. október 5-én Szuzukában nekicsapódott autójával az egy körrel korábban kicsúszott Adrian Sutil versenygépét mentő daruskocsinak. Egy hónapon át a jokkaicsi kórház intenzív osztályán ápolták, majd miután képessé vált az önálló légzésre, a nizzai egyetemi kórházba szállították. Ott megműtötték, majd kómába esett. A vizsgálatok szerint úgynevezett diffúz axonális sérülése volt, amely az agy nagyobb részét érintette; az ilyen sérültek 90 százaléka soha nem nyeri vissza az eszméletét.

„Igazságot akarunk Jules-nek, és ki akarjuk deríteni, hogy milyen döntések vezettek a tragédiához” – közölte Philippe Bianchi, a 34 futamon szerepelt pilóta édesapja.

„Rengeteg a megválaszolatlan kérdés, és úgy érezzük, hogy elkerülhető lett volna a halála, ha a balesetet nem előzte volna meg egy sor hiba.”

Az FIA vizsgálóbizottsága arra a következtetésre jutott, hogy Bianchi a sárga zászlós figyelmeztetést figyelmen kívül hagyva túl gyorsan hajtott. A család azonban nem fogadja el a testület véleményét. A szuzukai viadalon a viharos időjárás miatt a biztonsági autó mögül rajtolt el a mezőny, és egy időre meg is szakították a versenyt a túl vizes pálya és a rossz látási viszonyok miatt.

Jules Bianchi az első versenyző a legendás Ayrton Senna 1994-es halála óta, aki egy Forma–1-es futamon történt baleset következtében vesztette életét.

mti