AIDS-eseket is mozgósítottak Ukrajnában


A részleges mozgósítás második és hatodik hulláma között 120 HÍV vírussal, 500 TBC-vel és 400 hepatitis C-vel fertőzött személyt hívtak be az ukrán hadseregbe – közölte csütörtökön Andrij Verba, az ukrán védelmi minisztérium egészségügyi kérdésekben illetékes főosztályvezetője, hozzátéve, hogy a fertőzöttségre minden esetben már csak a hadseregben derült fény – írja az Unian.

Az illetékes elmondta, ahelyett, hogy leszerelnék, a hatályos szabályok értelmében, gyógykezelésre küldik a betegeket. Elmondása szerint tisztában vannak azzal, hogy ezek a betegségek gyakorlatilag gyógyíthatatlanok, ezért hamarosan megváltoztatják a kapcsolódó rendelkezést, hogy a kezelés után demobilizálhatóak lehessenek ezek a személyek.

Andrij Verba kiemelte, hogy az ilyen és hasonló megbetegedések kiszűrése a sorozáskor, vagy a mozgósításkor lehetetlen. Ugyanis az egészségügyi alkalmassági vizsgálatok során nem végeznek komplex laboratóriumi szűrést. A sorozóbizottságok orvosai csak a jelöltek kortörténetére és/vagy egészségügyi panaszaira tudnak hagyatkozni, amikor az alkalmasságról döntenek. A főosztályvezető azt is elárulta, hogy voltak olyanok is, akiknél utólag skizofréniát állapítottak meg

„Az önként jelentkezők között akadtak, akik eltitkolták különböző kizáró okot jelentő betegségeiket. Így előfordult, hogy a szolgálatra alkalmatlan személyek kerültek a hadseregbe”

– fogalmazott az főosztályvezető. Verba úgy véli, az ilyen és hasonló eseteket elkerülése érdekében a jövőben jobban oda kell majd figyelni a katonai-orvosi bizottságoknak.