Amerikai kommandósokat kaptak lencsevégre Szíriában


Az eddig titokban működő különleges erőket az AFP fotósának sikerült lefényképeznie Rakka közelében – tudta meg az MNO.

Szárazföldi amerikai elitegységeket bevetésen most fotóztak le először Szíriában. A különleges erőket a francia AFP fotósa örökítette meg a szíriai Rakka tartományban, ahol a Rakka város felé nyomuló kurd erők (YPG) hadműveletét támogatják.

A brit Guardian az esettel kapcsolatban idézi a Pentagon szóvivőjét, aki nem kommentálta a képeket, és nem árult el részleteket a kommandósok bevetéséről, ám azt elismerte, hogy közös műveletek során bevett gyakorlat, hogy a katonák a partneregységek jelvényét is viselik.

A New York Times cikke a képek kapcsán megjegyzi, hogy az Egyesült Államok korábban már elismerte, hogy mintegy 200 amerikai kommandós van bevetésen Szíriában kurd és szíriai arab egységekkel együttműködve, akikhez hamarosan további száz társuk csatlakozik majd. A Pentagon azonban azt állítja, hogy nem látnak el harci feladatokat. Ennek ellentmond, hogy egy kurd parancsnok azt mondta a fotósnak, hogy az amerikaiak egy ház tetejéről tüzelve rakétákkal semmisítettek meg egy robbanócsapdával felszerelt gépkocsit.

A Pentagon szerint a képen látható amerikai egységek csupán az önvédelmükhöz szükséges fegyverzetet viselik, ezek szerint ide sorolható az egyik pickup teherautó platóján látható MK47-es 40 milliméteres gránátvető, és egy másikon látható M2-es géppuska is.