Feljelentették a szerb vezérkari főnököt


Koszovói civilek a koszovói különleges ügyészségen feljelentették Ljubisa Dikovic szerb vezérkari főnököt. A feljelentők családtagjait az 1998–1999-es koszovói konfliktus idején gyilkolták meg Rezale faluban.

A feljelentők szerint Dikovic és egy másik katonai vezető, Dejan Randjelic – aki ellen szintén feljelentést tettek – a koszovói konfliktus idején háborús és emberiesség elleni bűnöket követett el a koszovói Rezaléban. A koszovóiak szerint Dikovic és Randjelic a jugoszláv hadsereg katonájaként 41 albán civil meggyilkolásáért felelős.

Itt az ideje annak, hogy ne csak beszéljenek a bűntettekről, hanem tegyenek is ellenük

– mondta Arianit Koci. A családtagok ügyvédje azt állítja, hogy bizonyítékokkal és tanúvallomásokkal tudja bizonyítani: 1999. április 2-án háborús bűncselekmény történt.

A szerb vezérkari főnök ellen korábban egy belgrádi székhelyű emberi jogi szervezet is feljelentést tett, ezért a háborús bűnökkel foglalkozó szerbiai ügyészség tavaly előzetes vizsgálatot kezdett ellene. Az emberi jogi szervezet információi szerint a dél-szerbiai Raska térségben, Rudnica településen lévő tömegsírban megtalálták 27 rezalei áldozat földi maradványait.

A rudnicai kőfejtőben 1999 júniusában 250 koszovói albánt temetett el a szerb rendőrség. A tömegsírban talált áldozatokról bebizonyosodott, hogy albán civilek voltak; ismeretlen tettesek ellen indult vizsgálat. A szerbiai ügyészség az EU rendőri és igazságügyi missziójával (EULEX) együtt több mint száz tanút hallgatott ki az ügyben. A nyomozás eredményeit még nem közölték.

mti