Humanitárius katasztrófától tartanak Fallúdzsában


Ötvenezren vannak ivóvíz, élelmiszer, üzemanyag vagy elektromos áram nélkül az Iszlám Állam kezén lévő városban, amely az Iraki kormányerők ostroma alatt áll.

Humanitárius katasztrófától tartanak segélymunkások az Iszlám Állam kezén lévő és az iraki kormányerők ostroma alatt álló Fallúdzsában, ahol mintegy ötvenezren kénytelenek ivóvíz, élelmiszer, üzemanyag vagy elektromos áram nélkül kitartani.

Becky Bakr Abdullah, a Norvég Menekülttanács (NRC) helyi szóvivője csütörtökön arról számolt be, hogy a nyugat-iraki városban “rendkívül súlyos szükséghelyzet” alakult ki. Tájékoztatása szerint a lakosok bármikor tűzfegyverek célkeresztjébe kerülhetnek, az Eufrátesz vizéből kénytelenek inni, és kizárólag szárított datolyát esznek, mivel semmi más nem maradt a városban. Fallúdzsába tavaly szeptember óta nem érkeztek segélycsomagok.

A várostól délre fekvő menekülttáborba érkezőket ellátó NRC adatai szerint az elmúlt napokban 550 embernek sikerült elmenekülnie az ostromlott városból.

A szervezet szerint a túlélők mindegyike sokkos állapotban van. Beszámolóik szerint a menekülők óriási veszélyeknek vannak kitéve, és a szökés kizárólag éjszaka lehetséges.

Az elmúlt 36 órában mindössze 40 családnak sikerült elmenekülnie. Az egyik család arról számolt be, hogy egy szennyvízvezetékben bújtak el az iszlamisták elől.

Az Iszlám Állam tagjai azzal fenyegetik a lakosságot, hogy megölik, aki szökni próbál.