Ismét hevesen ropognak a fegyverek Ukrajnában

ato1

Súlyosbodtak a harcok a kelet-ukrajnai Donyeck melletti, ukrán ellenőrzésű Avgyijivka településnél, ahová a kijevi védelmi minisztérium pénteki közlése szerint két gépesített zászlóaljat vezényeltek a felkelők – közölte az MTI.

Andrij Liszenko, az elnöki hivatal hadműveleti ügyekben illetékes szóvivője pénteki kijevi sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy az elmúlt napban 14 ukrán katona sebesült meg a harcok övezetében, többségük Donyeck környékén. Péntek délután az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) ukrajnai megfigyelői küldöttségének tagjai is tűz alá kerültek a megyeközponttól mintegy húsz kilométerre északra fekvő Avgyijivka közelében – közölte Alexander Hug, az EBESZ-misszió helyettes vezetője. A megfigyelők közül senki sem sérült meg.

Az EBESZ küldöttsége megerősítette azt a kijevi értesülést is, hogy ugyanaznap lelőtték egy megfigyelő drónjukat – pilóta nélküli repülőgépüket – felkelő ellenőrzésű terület fölött.

Az incidens az Avgyijivkától mintegy 40 kilométerre északkeletre lévő Horlivka településnél történt. Eduard Baszurin, a DNR egyik katonai vezetője szintén a harcok fokozódásáról számolt be az említett település térségében.

Az ukrán védelmi minisztérium közleményében azt írta, hogy az utóbbi időben számos alkalommal próbálták a felkelők kiszorítani Avgyijivka térségéből az ukrán fegyveres erőket. Támadásaikban a minszki egyezmény által tiltott 100 milliméteresnél nagyobb kaliberű nehéztüzérségi fegyvereket és harckocsikat is bevetettek. Ezzel szemben Baszurin azt állította, hogyaz ukrán fegyveres erők támadtak rá csütörtök délután az Avgyijivkával átellenben, a frontvonal keleti oldalán lévő jaszinuvatai lázadó útellenőrző posztra.

A támadást szavai szerint a népköztársaság erői visszaverték, de három fegyveresük és hat ukrán katona életét vesztette.

mti