Ismét hevesen ropognak a fegyverek Ukrajnában


Súlyosbodtak a harcok a kelet-ukrajnai Donyeck melletti, ukrán ellenőrzésű Avgyijivka településnél, ahová a kijevi védelmi minisztérium pénteki közlése szerint két gépesített zászlóaljat vezényeltek a felkelők – közölte az MTI.

Andrij Liszenko, az elnöki hivatal hadműveleti ügyekben illetékes szóvivője pénteki kijevi sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy az elmúlt napban 14 ukrán katona sebesült meg a harcok övezetében, többségük Donyeck környékén. Péntek délután az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) ukrajnai megfigyelői küldöttségének tagjai is tűz alá kerültek a megyeközponttól mintegy húsz kilométerre északra fekvő Avgyijivka közelében – közölte Alexander Hug, az EBESZ-misszió helyettes vezetője. A megfigyelők közül senki sem sérült meg.

Az EBESZ küldöttsége megerősítette azt a kijevi értesülést is, hogy ugyanaznap lelőtték egy megfigyelő drónjukat – pilóta nélküli repülőgépüket – felkelő ellenőrzésű terület fölött.

Az incidens az Avgyijivkától mintegy 40 kilométerre északkeletre lévő Horlivka településnél történt. Eduard Baszurin, a DNR egyik katonai vezetője szintén a harcok fokozódásáról számolt be az említett település térségében.

Az ukrán védelmi minisztérium közleményében azt írta, hogy az utóbbi időben számos alkalommal próbálták a felkelők kiszorítani Avgyijivka térségéből az ukrán fegyveres erőket. Támadásaikban a minszki egyezmény által tiltott 100 milliméteresnél nagyobb kaliberű nehéztüzérségi fegyvereket és harckocsikat is bevetettek. Ezzel szemben Baszurin azt állította, hogy

az ukrán fegyveres erők támadtak rá csütörtök délután az Avgyijivkával átellenben, a frontvonal keleti oldalán lévő jaszinuvatai lázadó útellenőrző posztra.

A támadást szavai szerint a népköztársaság erői visszaverték, de három fegyveresük és hat ukrán katona életét vesztette.

mti