Obama szerint Észak-Korea veszélyes lehet


Észak-Korea nukleáris ambíciói komoly veszélyt jelentenek középtávon – hangsúlyozta Barack Obama amerikai elnök csütörtökön a Japán középső részén található Sima városában, újságírók előtt.

Hozzátette, hogy az Egyesült Államok ezt a problémát helyezte Kínával folyó tárgyalásai középpontjába, és sikerült haladást elérni Pekinggel, csakúgy mint a kelet-ázsiai térség más országaival, így mérséklődhet annak veszélye, hogy Észak-Korea fegyvert vagy rakétatartozékot ad el más államoknak.

Obama mindezt a hét legfejlettebb ország, az úgynevezett G7 csúcstalálkozójának első napján mondta a sajtónak.

Kitért arra is, hogy a konferencián részt vevő országok – az Egyesült Államok mellett Nagy-Britannia, Franciaország, Németország, Kanada, Olaszország és a házigazda Japán -, valamint az Európai Unió vezetői meghökkentőnek találják az amerikai elnökségre pályázó, republikánus párti Donald Trump több kijelentését, és Obama szerint nem oktalanul. Mint mondta: bizonytalanok, hogy mennyire vegyék komolyan Trump megnyilatkozásait, amelyek sokszor az elnökjelölt tudatlanságáról árulkodnak, járatlanságáról a nagyvilág dolgaiban, vagy fölényesen könnyed személyiséget sejtetők, vagy a címoldalakra, az érdeklődés homlokterébe kerülés vágyáról tanúskodnak.

MTI