Szakértő: Az Iszlám Állam elleni szövetséges felfegyverzése nem megoldás


A líbiai egységkormány mint az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet elleni szövetséges felfegyverzése önmagában nem megoldás a nyugat számára – mondta Gyarmati István biztonságpolitikai szakértő az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában.

A szakértő elmondta: szkeptikus azzal kapcsolatban, hogy a líbiai egységkormány felfegyverzése, illetve katonai kiképzéssel való segítése megoldaná a helyi IÁ-sejtekkel összefüggő problémát.

Véleménye szerint alapvetően lojalitási problémáról van szó, hiszen az is előfordulhat – ahogy ez Afganisztánban történt -, hogy

a saját ellenségeinket képezzük ki és fegyverezzük fel.

Ezért először ezt a kormányt hitelessé kell tenni, hogy az emberek bízzanak abban, hogy rendbe teszi az országot, és akkor a katonák is lojálisak lesznek hozzá.

Ellenkező esetben a fegyvereket a vízbe is dobálhatnánk: eladják vagy átmennek a másik oldalra

– fogalmazott a szakértő.

Kitért arra is, hogy szerdán elfogadta a francia parlament a büntető törvénykönyv reformtervezetét, amelynek célja, hogy a rendkívüli állapot idején alkalmazhatóakhoz hasonló intézkedéseket tartalmazó törvénycsomaggal váltsák fel a jelenlegi szabályozást, és ne legyen szükség a novemberi terrortámadások óta érvényben lévő rendkívüli állapot sorozatos meghosszabbítására.

Gyarmati István szerint rossz reflex csak akkor alkotni törvényt egy új helyzetre, amikor már megtörtént a baj. Ehelyett az összes európai országnak stratégiailag át kellene gondolnia az ezzel kapcsolatos szabályozását.

Továbbá az uniónak is, és a nemzetközi jogi szintű szabályozást minimum az egész schengeni övezetre ki kell terjeszteni – hangsúlyozta.

(MTI)