Szavcsenko: Kész vagyok rá, hogy Ukrajna új elnöke legyek


Ukrajna államfői posztjának betöltésére is kész az Oroszországból fogolycserével két napja szabadult ukrán pilótanő, Nagyija Szavcsenko.

Ha az ukránok ezt akarják, kész az államfői tisztet betölteni – jelentette ki sajtótájékoztatóján Szavcsenko. Megjegyezte ugyanakkor: még nem teljesen bízik abban, hogy az emberek Ukrajnában megtanultak – mint fogalmazott – “nem hajdináért” szavazni, azaz nem eladni a voksukat – írja az MTI.

Azt is hozzátette, hogy nem igazán vágyik az elnöki posztra, mert „szeret repülni”, de ha kell, „rálép erre az útra, és odaadással fog dolgozni” az állam élén.

[yop_poll id=”4″]

Szavcsenko – akit 2014 őszén Julija Timosenko Haza pártjának listavezetőjeként távollétében törvényhozási képviselővé választottak – közölte, hogy jövő kedden bemegy a parlamentbe, és leszedi a róla készült és szabadságát követelő plakátot az ülésterem szószékéről. Tréfásan hozzátette, hogy elvégre a parlament most a munkahelye, és lassan két év hiányzásért kap büntetést.

Leszögezte: Donyec-medencében valódi háború zajlik Ukrajna és Oroszország között, nevezzék azt bárhogy a politikusok. Ez nem Ukrajnán belüli polgárháború. Az ellenség Oroszország, és a Moszkva által „megbolondított” felkelők vagy milicisták – tette hozzá.

mti/KH