A volt NATO-főtitkár az ukrán elnök tanácsadója lesz


Anders Fogh Rasmussen korábbi NATO-főtitkár Petro Porosenko ukrán elnök különleges tanácsadója lesz – az ukrán államfő ennek megfelelő elnöki rendeletet írt alá május 27-én, pénteken Kijevben. Egyéb részlet egyelőre nem ismert.

Az egykori dán kormányfő 2009 és 2014 között töltötte be az észak-atlanti szövetség főtitkári tisztségét. A Nyugat-barát kijevi vezetés hosszabb távon közeledni akar a NATO-hoz és az Európai Unióhoz. A Kelet-Ukrajnában oroszbarát szakadárok ellen folytatott háború miatt több NATO-tagállam is küldött katonai kiképzőket az országba.

Porosenko már régóta külföldi tanácsadókkal és bizalmasokkal veszi körül magát, így például Miheil Szaakasvili, Grúzia volt elnöke jelenleg a dél-ukrajnai Odessza városának kormányzói tisztségét tölti be.

Ma már ott tartunk, hogy minden ötödik ukrán külföldre költözne, míg két éve csak minden nyolcadik gondolta így. És ott szinte bármilyen munkát elvállalnak. Általában építkezéseken, a mezőgazdaságban és a szolgáltatási szférában helyezkednek el. Többségük nem akar visszatérni Ukrajnába.