Ezerrel nőtt a kerítést megrongáló határátlépések száma


Folyamatos és növekvő migrációs nyomás érzékelhető a magyar-szerb határon – közölte a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója. Bakondi György elmondta, alapvetően az erőszakos – azaz a kerítés megrongálásával járó – tiltott határátlépési kísérlet a jellemző.

Elmondása szerint az embercsempészet is erősödött, az esetek egy része nem a magyar határ átlépésére irányul, hanem Macedóniából Szerbiába szállítják a menekülteket személyenként ezer euró körüli összeg ellenében.

Közölte, naponta 250-300 menekült tartózkodik Belgrádban. Bakondi György szólt arról, hogy amíg az Európai Unió a befogadásra, integrációra és a szétosztásra, a kényszerbetelepítésre összpontosít, addig sokkal lassabban zajlik annak a rendszernek a kialakítása, amellyel a menekülteket a saját országukban tartanák. Nem kellő dinamizmussal változik a határvédelem, továbbá nem szilárdult meg még az önként hazatérni akarókkal kapcsolatos úgynevezett repatriálási rendszer – mondta.

Kitért arra, hogy Magyarország – rendőri erők küldésével – jelenleg Macedóniában és Görögországban vesz részt határőrizeti feladatok ellátásában. Görögországban jelenleg több mint 54 ezren tartózkodnak, az országba naponta 20-60 menekült érkezik. A dél-olaszországi partokhoz érkezők 90 százaléka Líbiából indul. Naponta 2-3 ezeren próbálnak a dél-olaszországi partokra eljutni. A prognózis szerint

az idén csaknem 450 ezer főre számítanak ezen az útvonalon.

A macedón határnál, az Idomeninél kialakult sátortábor felszámolása után több mint négyezer menekült “eltűnt”. A tipikus migrációs útvonal Szerbiába tart, és a magyar-szerb határon végződik. Közölte, az

idén 17 052 menedékkérelmet nyújtottak be Magyarországon.

Ebből 4102-t tranzitzónában adtak be. Jelenleg a szerb szakaszon két tranzitzóna működik, itt 230 ember kapott nemzetközi védelmet. A Belügyminisztérium tervezi, hogy Ásotthalom térségében egy újabb tranzitzónát is kialakít. A főtanácsadó elmondta, hogy a magyar rendőrség tavaly 1176, az idén eddig 121 embercsempészt fogott el. Az ideiglenes műszaki határzárral kapcsolatos bűncselekmények miatt a bíróság 2698 migráns esetében hozott kiutasítási döntést. E menekültek közül a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalnál 1667 ember nyújtott be menekültkérelmet. Őket nyitott befogadóállomásokon helyezték el, 1031-en viszont nem kértek menedékjogot, közülük eddig 516 embert kiutasítottak.

mti