Kárpátalja eurómilliókat költhet a természetvédelemre


Ukrajna természetvédelmi területeinek fenntartása névvel több éves program indult a napokban. A projekt célja a nemzeti parkok hatékonyabb igazgatása és az ökológiai értékek megőrzése.

A 14 millió eurós programot a német Kreditanstalt für Wiederaufbau (KfW) fejlesztési bank finanszírozza. A projektet az Ukrán Ökológia és Természeti Erőforrások Minisztériuma, a WWF (Természetvédelmi Világalap) ukrajnai képviselete, az Ukrán Madártani Társaság, egy frankfurti zoológiai egyesület valamint egy német vállalat az AHT GROUP AG bonyolítja.

A program kiterjed a Gorgánok Természetvédelmi Területre, a Kárpáti Bioszféra Rezervátumra, a Kárpáti Nemzeti Természeti Parkra, a Szinevéri Nemzeti Parkra, az Uzsoki Nemzeti Természetvédelmi Parkra, a Verhovinai Nemzeti Természeti Park, a Vizsnyicjai Nemzeti Parkra és a Jávorivi Nemzeti Természeti Parkra.

A hatéves program alatt terveket készítenek a területek megőrzésére, infrastrukturális fejlesztéseket hajtanak végre, illetve műszakilag felszerelik a természetvédelmi őröket. Tájékoztató és felvilágosító munkát fognak tartani a természetvédelmi területeken és a közelben élő lakosság körében is. A WWF fogja felügyelni a pénzösszeg felhasználását így remélhetőleg az tényleg jó helyre kerül.