Küszöbön Fallúdzsa végső ostroma

faludzsa

Napokon belül kezdetét veszi az Iszlám Állam (IÁ) nevű szunnita dzsihadista szervezet kezén lévő nyugat-iraki Fallúdzsa végső ostroma – közölte pénteken a hadműveletekben részt vevő egyik síita katonai vezető.

Hádi al-Amiri, az Irán támogatását élvező Badr Szervezet vezetője szerint “nem heteken, hanem napokon” belül elkezdődik a dzsihadisták Bagdadtól 50 kilométerre lévő fellegvárának visszaszerzését célzó végső csata.

Mint mondta,

az offenzíva első, hétfőn indult fázisa majdnem befejeződött, és sikerült a szunniták lakta várost teljesen körbekeríteni.

A terepszínű katonai ruhát viselő Amiri a harcok helyszínéről nyilatkozott az állami televíziónak, mellette pedig Haider al-Abádi iraki kormányfő állt, az iraki terrorellenes erő fekete egyenruhájában.A múlt év végén Abádi azt mondta, hogy 2016 lesz az Irakot két éve megtámadó Iszlám Állam feletti végső győzelem éve.

Amiri a héten arról is beszélt, hogy a síita milíciák csak a körbekerítési műveletekben vesznek részt, és a hadseregre bízzák Fallúdzsa ostromát. A síita koalíció kizárólag a hadsereg kudarca esetén lép be a városba.

A hadsereg az utóbbi napokban több mint 250 robbanószerkezetet hatástalanított, amelyeket a környező utakon és településeken helyeztek el a dzsihadisták a kormányerők hátráltatása céljából – közölte az állami televízió. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) pénteken arról tájékoztatott, hogy nagyjából 50 ezer civil rekedt Fallúdzsában, a szélsőséges szunnita harcosok ugyanis nem engedik őket elmenekülni. Akiknek ez mégis sikerült – mindössze 800 emberről van szó -, azok azt mondták, hogy az éhezés miatt többen meghaltak a városban.

Az Egyesült Államok által is támogatott katonai művelet hétfői kezdete óta 50-en haltak meg, köztük 30 polgári személy – mondta egy fallúdzsai kórházi forrás. Az amerikai hadsereg becslése szerint a városban 500-700 dzsihadista harcos lehet.

Az ENSZ arra hívta fel a figyelmet, hogy Fallúdzsában egyre több olyan civil férfit öl meg az Iszlám Állam, aki nem hajlandó a dzsihadisták oldalán harcolni. Az UNHCR szerint “drámai mértékben emelkedett” a férfi áldozatok száma a városban.

Moszul után Fallúdzsa az Iszlám Állam legfontosabb fellegvára Irakban. A szélsőségesek 2014 januárja óta tartják kezükben a várost. Segélyszervezetek nemrég már jelezték, hogy humanitárius katasztrófától tartanak a településen.

Az UNHCR arról is beszámolt pénteken, hogy jelentősen emelkedett azoknak az irakiaknak a száma, akik Szíriába próbálnak menekülni Moszulból. Májusban csaknem 4300 iraki érkezett a északkelet-szíriai al-Haszaka tartományba.

mti