Küszöbön Fallúdzsa végső ostroma


Napokon belül kezdetét veszi az Iszlám Állam (IÁ) nevű szunnita dzsihadista szervezet kezén lévő nyugat-iraki Fallúdzsa végső ostroma – közölte pénteken a hadműveletekben részt vevő egyik síita katonai vezető.

Hádi al-Amiri, az Irán támogatását élvező Badr Szervezet vezetője szerint “nem heteken, hanem napokon” belül elkezdődik a dzsihadisták Bagdadtól 50 kilométerre lévő fellegvárának visszaszerzését célzó végső csata.

Mint mondta,

az offenzíva első, hétfőn indult fázisa majdnem befejeződött, és sikerült a szunniták lakta várost teljesen körbekeríteni.

A terepszínű katonai ruhát viselő Amiri a harcok helyszínéről nyilatkozott az állami televíziónak, mellette pedig Haider al-Abádi iraki kormányfő állt, az iraki terrorellenes erő fekete egyenruhájában.

A múlt év végén Abádi azt mondta, hogy 2016 lesz az Irakot két éve megtámadó Iszlám Állam feletti végső győzelem éve.

Amiri a héten arról is beszélt, hogy a síita milíciák csak a körbekerítési műveletekben vesznek részt, és a hadseregre bízzák Fallúdzsa ostromát. A síita koalíció kizárólag a hadsereg kudarca esetén lép be a városba.

A hadsereg az utóbbi napokban több mint 250 robbanószerkezetet hatástalanított, amelyeket a környező utakon és településeken helyeztek el a dzsihadisták a kormányerők hátráltatása céljából – közölte az állami televízió. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) pénteken arról tájékoztatott, hogy nagyjából 50 ezer civil rekedt Fallúdzsában, a szélsőséges szunnita harcosok ugyanis nem engedik őket elmenekülni. Akiknek ez mégis sikerült – mindössze 800 emberről van szó -, azok azt mondták, hogy az éhezés miatt többen meghaltak a városban.

Az Egyesült Államok által is támogatott katonai művelet hétfői kezdete óta 50-en haltak meg, köztük 30 polgári személy – mondta egy fallúdzsai kórházi forrás. Az amerikai hadsereg becslése szerint a városban 500-700 dzsihadista harcos lehet.

Az ENSZ arra hívta fel a figyelmet, hogy Fallúdzsában egyre több olyan civil férfit öl meg az Iszlám Állam, aki nem hajlandó a dzsihadisták oldalán harcolni. Az UNHCR szerint “drámai mértékben emelkedett” a férfi áldozatok száma a városban.

Moszul után Fallúdzsa az Iszlám Állam legfontosabb fellegvára Irakban. A szélsőségesek 2014 januárja óta tartják kezükben a várost. Segélyszervezetek nemrég már jelezték, hogy humanitárius katasztrófától tartanak a településen.

Az UNHCR arról is beszámolt pénteken, hogy jelentősen emelkedett azoknak az irakiaknak a száma, akik Szíriába próbálnak menekülni Moszulból. Májusban csaknem 4300 iraki érkezett a északkelet-szíriai al-Haszaka tartományba.

mti