Óriási sávszélességű tenger alatti kábelt fektetnek le


A Microsoft és a Facebook szakemberei nemrégiben egyesítették erőiket (=pénzüket) és bele is vágtak egy új projektbe, amelynek lényege, hogy új mélytengeri optikai kábelt fektetnek le Észak-Amerika és Nyugat-Európa összekapcsolásához.

A projekt a MAREA nevet viseli, eredményeként pedig minőségi internetkapcsolat áll majd rendelkezésre az Atlanti óceán mindkét felén. A munkában a feleket a Telefonica legújabb, telekommunikációs infrastruktúrával foglalkozó részlege, a Telxius segíti majd.

A MAREA projekt meglehetősen érdekesnek hangzik, hisz eredményeként az eddigi legnagyobb adatátviteli sávszélességet kínáló mélytengeri kapcsolat jöhet létre. A kábelköteg első körben 160 Tbps-os adatátviteli sávszélességet nyújthat. A 6600 Km hosszú kábel Észak-Virginiából a Spanyolországi Bilbaóig húzódik, innen pedig európai, afrikai, közép-keleti és ázsiai hálózati központokhoz viszik tovább kapcsolatot. Az óriási adatátviteli sávszélesség mellett további nagy előny, hogy ez a kábel délebbre van, mint a többi, hasonló funkciót betöltő kábel, így kiváló „biztonsági tartalék” lehet, ha a többi kábel valamiért megsérülne, ezáltal még rugalmasabb, még megbízhatóbb lehet a kiszolgálás.

A Telefonica bevonásával a Microsoft és a Facebook a szolgáltató több éves tapasztalatára támaszkodhat, amely a tengere alatti kábelek lefektetésére is kiterjed. A Telefonica később üzemeltetőként is benne marad a rendszerben, sőt, a különböző ügyfelek számára még hálózati sávszélességet is értékesíteni fog.

A munkálatok előkészítése már megkezdődött, a kábelek lefektetése pedig várhatóan idén augusztusban kezdődik, jövő októberre pedig el is készülhetnek a feladattal.

forrás_Ipon